< Tillbaka till nyheter

Allt från boende till närodlat – Lana-Team växer så det knakar

Företagaren Elisabeth Nybacka sätter sig ner i soffan i en av de nyaste investeringarna – en flyttbar stuga som företaget köpt tre stycken av.

- Jag brukar tänka att man kan om man vill. Det har nog hänt mycket de senaste åren men jag är en projektmänniska och det finns nog ingen spärr ibland, säger Nybacka.

Hon driver företaget tillsammans med sin man Sune men även familjens barn är delägare.

Vad är då Lana-Team för något företag?

- Vi sysslar med fastigheter och inkvartering. Dessutom har vi Manngård som är ett företagshotell i Lappfjärd där det också finns en butik för närodlat i källaren, även kallat Gunnars Källare, berättar Nybacka.

Lana-Team förfogar över två stugor till uthyrning i Ruka i Kuusamo. Man har också Manngård mitt i Lappfjärd och nu senast har man köpt ett hus i centrala Lappfjärd som man renoverar och ska börja hyra ut. Allra senast har företaget köpt tre flyttbara hus som man också ska börja hyra ut.

- Det har gått hemskt snabbt och bollen har bara rullat vidare vartefter. Men man måste våga ta risker ibland, säger Nybacka.

Företagets mest synliga fastighet är Manngård i centrala Lappfjärd. Det fungerar som företagshotell och just nu har man en handfull hyresgäster där.

I källaren finns Gunnars källare där producenten möter konsumenten. Där kan man hitta närodlade och närproducerade produkter och det är självbetjäning som gäller.

- Manngård är en gammal busstation i Lappfjärd som vi rustade upp och där vi hade invigning ifjol. Vi ville inte låta centrum förfalla och ville se en samlingsplats mitt i byn. Här samarbetar vi med många företag och även lokala föreningar har sina möten här. Med facit på hand blev det riktigt lyckat, säger Nybacka.

Nu senast har man köpt ett gammalt hus som man kallar Villa Anita mitt i Lappfjärd som man rustar upp helt och hållet. Dessutom har man köpt tre flyttbara hus som egentligen kan föras var som helst.

Lana-Team vill svara på efterfrågan gällande planerade företagsetableringar i kommunen med omnejd.

- I Villa Anita får vi fem rum och det blir klart mot slutet av sommaren, hoppas vi. Sedan ryms det två personer i varje flyttbart hus, säger Nybacka.

Elisabeth Nybacka, som till vardags jobbar som lärare, har också massor av visioner för framtiden.

- Jag har hela tiden planer, men vi vill ändå hålla det ganska småskaligt. Det skulle vara roligt om fler skulle våga satsa, säger hon.

Att vara företagare i Kristinestad är ganska smidigt tycker hon.

- Man får nog hjälp om man bara vågar fråga, säger Elisabeth Nybacka.

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design