< Tillbaka till nyheter

Årskrönika 2022

Vilket år vi har haft! En pandemi som äntligen börjar släppa taget vilket gjorde att både företagare och privatpersoner såg en möjlighet att återgå till ett mera normalt liv, men så invaderar Ryssland Ukraina. Ett krig i Europa som påverkar oss alla. I kölvattnet av detta krig upplever vi nu både utmaningar inom elförsörjningen, stigande levnadskostnader och oroliga tider. Alla dessa faktorer påverkar utan tvivel företagen och de undersökningar som görs nationellt och regionalt visar att många nu är försiktiga med att göra stora planer och man vill avvakta vart det vänder.

Företagare är strävsamma personer som trots utmanande tider tror på sitt företagande och sig själva. De österbottniska företagen är inte rädda för att ta sig an framtiden. Detta kan jag intyga, är också inställningen hos våra företagare här i Kristinestad. Trots utmaningarna som de nu står inför så finns ändå en optimism bland dem och de tror på sig själva och sitt företagande och gör nödvändiga justeringar i sin verksamhet för att lyckas i sitt företagande. Jag vill rikta ett stort tack till er alla företagare i Kristinestad som jobbar på med samma tempo som tidigare, ni vågar ta beslut och anpassar er verksamhet till de nya tiderna vi nu ser sveper in över oss.

Som ett exempel på både anpassningsförmåga och tro på framtiden så är till exempel alla de investeringsansökningar i solpaneler som vi fått hjälpa till med. När det finns möjlighet att påverka sin elförbrukning, ja då tar våra företagare den chansen!

Den stora nyheten under året 2022 var utan tvivel att det planeras för en stor vätgasanläggning på Björnön, fantastiska nyheter för vår lilla stad. Detta skapar nya arbetsplatser, synergier med företagen i staden, kringeffekter när det behövs service, underhåll, mat till fler människor, större utbud av boende möjligheter med mera. Det är roligt att jobba när vi får planera för utveckling och nya etableringar och jobbet fortsätter naturligtvis under 2023.

Jag är glad att vi här på näringslivscentralen kan hjälpa er företagare. Beställ gärna vårt nyhetsbrev så får ni alltid senaste informationen om vad som är på gång och information om olika stödformer för företag. Ja och vad är på gång? Jo, vi gör från och med hösten 2022 en översikt över livskraften i kommunen. Den uppdateras varje månad och kan vara av intresse, bekanta dig med den här.

Vi lanserade en ny webbsida som är lättare att hitta och vi hoppas att ni bekantat er med den. I synnerhet Live & Work sidan är en nyhet för oss. Med den sidan vill vi visa upp möjligheternas Kristinestad - ni har väl sett den senaste videon? - samla in information om arbetsplatser och företag, var man kan bo och hur ser fritiden ut i Kristinestad. Vi hoppas att vi med det materialet också kan locka nya invånare till oss och mera arbetskraft.

En otroligt god nyhet för oss var att destinationen VisitKristinestad, som andra stad i hela Finland lyckades uppnå kraven för en hållbar destination, Sustainable travel Finland status. Vi fick fantastisk uppmärksamhet nationellt och internationellt tack vare denna utmärkelse av VisitFinland och återigen vill jag tacka företagen som gjorde detta möjligt. Hotel Krepelin, Eleonora Bed&Breakfast, restaurang Jungman, Crazy cat och Cafe Tinka. Alla dessa företag har också erhållit utmärkelsen som ett hållbart företag och tillsammans kunde vi sedan söka om denna status för destinationen VisitKristinestad. Jag är övertygad om att detta kommer att leda till mera besökare i Kristinestad, viket är mycket positivt.

Som slutord ser vi fram emot att fortsätta vårt arbete, att jobba för att våra företag ska må så bra som möjligt, marknadsföra Kristinestad både till nya företag som skapa arbetsplatser och privatpersoner som vill flytta till vår vackra stad. Tack alla för ett fint samarbete och vi ser med tillförsikt fram emot 2023!

Angelique Irjala, Verkställande Direktör Kristinestads Näringslivscentral

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design