< Tillbaka till nyheter

De har varit en föregångare i sin bransch sedan 80-talet

De har varit en föregångare i sin bransch sedan 80-talet

Allt startade egentligen från finska mästerskapen på skidor som ordnades på Bötombergen 1987. Idag är DP-Tarra i Dagsmark ett serviceföretag som är en föregångare inom sin bransch.

1987 ordnades finska mästerskapen på skidor på Bötombergen i Lappfjärd. Till tävlingarna behövdes det tryckas upp infoskyltar och reklamskyltar i massor – bland annat.

Då såg företagaren John Hammarberg i Dagsmark en affärsmöjlighet. I samma veva köpte han också sin första maskin för tejpning av skyltar. Och det var egentligen starten på företagsverksamheten.

- Innan det hade vi nog gjort en del skyltar till bland annat ungdomsföreningar som på den tiden behövde mycket material. Men FM 1987 var nog viktigt för oss. Man kan säga att IF Länken (arrangör för FM) ställde till med det här, säger John Hammarberg och skrattar.

I dag är DP-Tarra ett renodlat familjeföretag där John och Lilian Hammarberg äger företaget tillsammans med barnen Kim och Ina.

John, Lilian och Kim jobbar dagligen vid företaget medan man ytterligare har en anställd.

John Hammarberg framhåller att DP-Tarra har varit – och är – en föregångare inom sin bransch.

- Om man ser på gamla Vasa län så har vi hållit på längst, säger han.

Far och son Hammarberg framhåller att företaget i dag är ett serviceföretag som sysslar med många olika saker och lösningar för sina kunder.

- Vi skär ut skyltar, vi gör tejpningar på lastbilar, vi gör infoskyltar och vi trycker kläder – bland annat. Vi åker också ut till våra kunder och gör tejpningar, till exempel i butiker och andra företag. Det som kanske minskat sedan begynnelsen är tejpningar av lastbilar, säger John Hammarberg.

- Vi kan egentligen göra allt i tejpväg, tillägger Kim.

Samtidigt har konkurrensen ökat inom branschen.

- I början hade vi ingen konkurrens. Men nu känns det som att det finns en maskin i varje by. Så vi måste vara på tårna och stå för leveranstiderna – även om många beställer då det är bråttom. Våra styrkor är dock att vi hållit på längst och vi har ett stort lager. Våra produkter håller också hög kvalitet, säger John Hammarberg.

Hållbarhet är också något som är viktigt för företaget. För det första gör man produkter som är av kvalitet och håller länge. Således behöver inte kunderna göra nya tejpningar så ofta.

- Sedan går branschen alltmer från att ha oljebaserade produkter till mera miljövänligt material. Vi har redan tejp som inte innehåller olja och dessa blir bättre hela tiden, säger Kim Hammarberg.

Både far och son Hammarberg ser ljust på framtiden.

- Kim är ung och driftig och fortsätter nog säkert då jag och frun lämnar bort. I den här branschen kan man också alltmer jobba hemifrån och det ger också mera möjligheter. Ända som kanske bekymrar lite är att vi har för små utrymmen, säger John Hammarberg.

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design