< Tillbaka till nyheter

Eleonora Bed & Breakfast

"Allt är så vackert här! Det är helt underbart, det känns som hemma!"

En konversation på engelska på andra sidan rummet avslöjar vad en resenär från Tyskland tycker om Eleonora Bed & Breakfast. När hon får frågan om hennes kommentar kan användas i den här artikeln är hon ivrig att ge mer feedback:

- Jag har aldrig sett ett så mysigt B&B. Inredningen är varierad, men allt passar ihop. Atmosfären är bra, redan från utsidan!

Senare berömmer samma gäst också den mat som beställts från kaféet.

Nathalie Gull, en av ägarna till B&B, sätter sig vid bordet i matsalen efter att ha serverat gästerna. Efter att ha hört om samtalet och den feedback som just gavs breder ett nöjt leende ut sig över Nathalies ansikte.

- Känslan av att komma hem är precis vad vi vill ge alla våra besökare. Det är glädjande att höra att vi har lyckats med detta!

På bilden Nathalie Gull (till vänster), den gäst som citeras i inledningen (i mitten) och hennes släkting från området (till höger)

Historien om Eleonora Bed & Breakfast började när Camilla Stenholm, Nathalies mamma och en av ägarna till värdshuset, hörde att Suuppari-huset var till salu när hon körde bil i Kristinestad. Camilla blev överväldigad av utsikten över Kristinestads berömda landmärken från husets innergård, och beslutet var fattat. Den långvariga drömmen om att äga ett B&B blev verklighet i och med köpet av huset i oktober 2020.

- Det första rummet renoverades av oss själva, med hjälp av familj och vänner, säger Nathalie, – och rummet utformades så att allt kunden behövde för att checka in var en kod för att komma in genom dörren som leder ut mot gatan. Samma kodsystem används i alla våra rum, vilket innebär att det fortfarande är möjligt att checka in kontaktlöst.

De första gästerna anlände i maj 2021, varefter extern arbetskraft anlitades. Nathalie fortsätter:

- Mamma bokade för en liten grupp för juli månad, vilket innebar att två nya rum måste vara klara då, samt en veranda på gården så att man överhuvudtaget kunde komma in i rummen. Jag hade också ett dagjobb i Vasa på den tiden, så vi tillbringade många långa kvällar med att arbeta med renoveringen. De sista möblerna fördes in i rummen kvällen före den dag då gästerna anlände. Efter det var vi bokade för ett litet evenemang i december, för vilket köket och matsalen måste vara klara.

Återigen arbetade de med bokningen i åtanke och arbetet avslutades precis i tid.

- I slutändan har denna taktik att sätta press på oss själva för att få jobbet gjort fungerat, säger Nathalie skrattande.

Det första rummet, Lålby, färdigställdes i gästhusets nordöstra hörn i maj 2021

I dag har Eleonora B&B sex rum, ett spa-rum, en matsal, en terrass och en lounge. Ett café öppnades förra sommaren och är öppet sex dagar i veckan året runt och sju dagar i veckan under högsäsong. Renoveringen och all verksamhet har redan från början styrts av ett hållbart synsätt.

- Byggmaterial och arbetskraft har köpts från lokala företag när det varit möjligt, betonar Nathalie. – Caféet, som är öppet för alla, bidrar till exempel till att minska det matavfall som annars skulle uppstå efter frukostserveringen. Dessutom är de flesta av de bakverk vi serverar hemgjorda och ingredienserna kommer från lokala källor.

Eleonora B&B söker också efter sätt att samarbeta med andra företag. Även detta ligger i linje med hållbarhet. Nathalie förklarar:

- Våra gäster efterfrågar många tjänster som vi inte erbjuder själva. Traditionellt sett skulle man tro att om Hotel Krepelin har en fin bastu på andra sidan vägen, borde vi bygga vår egen bastu. Men varför, om vi kan samarbeta lika bra? Vi har många Krepelin-gäster till frukost och våra gäster tar gärna bastu på andra sidan vägen.

Nathalie utvecklar sedan med ett annat exempel på hur en dag med besökare lätt kan engagera upp till sex lokala turism- eller fritidsentreprenörer.

- När det går bra för företagen runt omkring oss går det bra för oss också, avslutar hon.

Eleonora B&B ligger i centrum av Kristinestad, nära kända landmärken

Hur ser framtiden ut för Eleonora B&B?

- Vi skulle vilja göra så många saker hela tiden, säger Nathalie, – men vi har begränsade resurser. Därför måste de saker vi fokuserar på främja teman som är viktiga för oss, som hållbarhet i synnerhet och samarbete med andra företagare. Vi vill också att fler och fler lokalbefolkningen ska upptäcka oss. Vi har fortfarande människor från Kristinestad som kommer in genom våra dörrar varje vecka och besöker oss för första gången. Vi erbjuder ett mysigt vardagsrum som är öppet för alla och där alla kan känna sig välkomna.

Nathalie Gull, som driver Eleonora B&B tillsammans med sin mamma Camilla Stenholm

Skriven i Kristinestad den 26.4.2023

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design