< Tillbaka till nyheter

Alla potatisar går till användning hos Lappfjärds potatis

Lappfjärds potatis har investerat stort och tror på en ljus framtid. Här är också hållbarheten i fokus.

 

Potatisnäringen är viktig för Kristinestad. En stor del av landets potatisar har odlats och förpackats här.

Ett av företagen som har en stor roll är anrika Lappfjärds potatis som är beläget i Dagsmark och har grundats år 1966. Det är ett företag som ägs av ett gäng odlare och där Micael Gröndahl är vd. Totalt har man sex personer anställda och de ser till att cirka sex miljoner kilogram potatis går in och ut genom dörrarna varje år.

- Vi packar produkterna i en kilograms-till tjugo kilograms förpackningar och så gott som all potatis är tvättad. Vi har händerna fulla med jobb och vi har fantastiska anställda som ser till att produktionen rullar på varje dag, säger Gröndahl stolt.

Han visar oss samtidigt runt i produktionsanläggningen. En anläggning där det satsats stort under det senaste året.

Man har bland annat byggt till över tusen kvadratmeter hallutrymme som också inrymmer ett nytt kylutrymme. Man har också investerat i nyare och mera effektiva packmaskiner. Och man har också investerat i solpaneler som ger en maxeffekt om 60 kilowattimmar.

- Det här är ett bevis på att vi tror påframtiden och att vi tror på potatisen. Det har varit stora investeringar för ett litet företag, säger Gröndahl.

 

Lappfjärds potatis samarbetar – precis som många andra inom potatisbranschen – med Potwell Ab. Det betyder i praktiken att Potwell – även det beläget i Kristinestad – sköter all marknadsföring och försäljning av produkterna.

Potwell har kontakterna till partiaffärerna runt om i landet.

- Det samarbetet fungerar riktigt bra och det är också bra att vi enbart kan koncentrera oss på produktion och förpackning av potatisarna. Det här är en hektisk bransch där beställningarna kan komma sent och där konkurrensen är knivskarp. Potatis är också en färskvara som inte kan stå allt för länge förpackad och klar, säger Gröndahl.

Och det är också bland annat via Potwell som hållbarheten blivit allt viktigare för företaget – och branschen.

- Vi jobbar dagligen kringhållbarhetsfrågor och det blir allt mera viktigt för oss, säger Gröndahl.

 

I praktiken har man på Lappfjärds potatis gjort flera åtgärder gällande hållbarhet.

Plastpåsarna som man dagligen använder tusentals av har blivit allt tunnare – för att minska avfallet och mängden plast.

Gällande transporter samarbetar man inom Potwell så att alla lastbilar fylls till sitt fullo. Således körs inga halvfulla transporter i onödan.

Många av företagets pafflådor återanvänds och plastlådorna som används för färdiga produkter tvättas och återanvänds många gånger om.

Solpanelerna som man nyligen installerat genererar en stor del av företagets ström.

- Rent praktiskt behöver vi mest ström under sommarmånaderna och då kan vi få allt från våra solpaneler. Det är helt perfekt, säger Gröndahl.

Men det kanske viktigaste av allt är att all potatis som kommer in från odlaren till företaget används.

- Den största delen går till partiaffärerna. Det som inte duger dit går till skalerier och det som inte ens duger dit görs till flingor. De enda potatisarna som kastas är de som faller på golvet här och det är frågan om några potatisar om dagen, säger Gröndahl.

Hållbarhetsarbetet är med andra ord viktigt för företaget.

- Det innebär förstås en hel del jobb och vi innehar också ett ISO-certifikat, men samtidigt är det nödvändigt om vi ska klara oss i konkurrensen, säger Micael Gröndahl.

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design