< Tillbaka till nyheter

Visit Kristinestad

Varierande och bråda dagar, evenemang och sjuttio busslaster med turister per säsong. Helena Patoranta gläds nu mest åt att båtfolket ska få egna utrymmen intill strandpromenaden.

Ett glatt halooo. Det möts man ofta av då man stiger in hos turistinformatören Helena Patoranta som sitter vid turistinfon vid det ypperliga läget vid strandpromenaden i Kristinestad.

Där har hon nu jobbat cirka ett år.

- Det är fantastiskt att jobba inom turismen – intressant och roligt. Mest roligt är det kanske att jobba med våra evenemang som vi har många av året runt, säger hon.

Att jobba i turistinfon är ett minst sagt varierande jobb. Helena Patoranta tjänar inte bara turister som kommer in utan hon är också en spindel i nätet då alla evenemang ordnas och hon sköter om bokningar från grupper. En normal sommar besöker 70 busslaster med turister Kristinestad.

- Ingen dag är likadan. Ibland börjar dagen vid åtta och tar slut tio på kvällen. Allt beror på vad vi har för händelser och om vi har grupper där, säger Patoranta.

Marknaderna, julgatan, öppna portar, self care week, cittaslow-veckan, påsken, gammaldags torgdag och kvällstorg är bara några av evenemangen som man ordnar i Kristinestad under året. Och i så gått som alla har Helena med ett finger i spelet.

- Alla våra gamla evenemang finns kvar i kalendern men vi försöker lyssna på kunderna och ordnar hela tiden något nytt för att förbättra upplevelsen, säger hon.

Det finns flera saker som utvecklats genom åren men Helena Patoranta ser stor potential i både cykel-, båt- och fisketurismen. Vi har havet nära och alla förutsättningar att lyckas här.

- Vi har många planer för de här grupperna och vi utreder som bäst ställen där man kan fiska. Sedan är ju de traditionella guidade turerna mycket populära, säger Helena som själv är en av femton personer som fungerar som guider i Kristinestad.

Med tanke på båt- och fisketurismen kan Helena Patoranta nu komma med ett glädjebesked.

- Vi har länge väntat på utrymmen för båtfolket och nu blir det äntligen av. Utrymmen, som innefattar bastu, wc, kök och torkskåp ska nu börja byggas här intill turistinfon. I sommar borde vi ha riktigt fina utrymmen och det är viktigt, säger hon.

Hon själv ser framemot en riktigt livlig sommar. Kristinestad har som bekant nyligen fått Visit Finlands hållbarhetsmärke Sustainable Travel Finland som blott andra destination i landet. Det öppnar upp för nya kundgrupper från hela Europa.

- Hållbarhetsmärket ger oss klara fördelar i kampen om turister. Det är allt fler turister som söker efter hållbara alternativ, säger Helena Patoranta.

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design