< Tillbaka till nyheter

Jobbet känns inte som ett jobb – Ilpo är den glade krögaren

För fjorton år sedan flyttade Ilpo Ojaniemi från hektiska Åbo till lugna Lappfjärd. Här driver den glada företagaren sin restaurang – restaurang Ström.

En normal arbetstagare jobbar fem dagar i veckan. Och nu talas det också om att testa fyra dagars arbetsveckor.

Det är inget för Ilpo Ojaniemi från Lappfjärd. Han är företagaren som driver restaurang Ström i Lappfjärd. Hans restaurang har öppet sju dagar i veckan, dagar, veckoslut och kvällar.

Och då Ojaniemi tar emot kunder är det alltid med ett leende på läpparna.

- Jag har egentligen inte något ledigt. Då jag har någon timme här och där brukar jag bygga eller renovera något. Men det här känns inte som ett jobb. Jag brukar säga att det är min hobby. Här får jag träffa kunder och dagarna går snabbt då det hela tiden finns att göra, säger den glada krögaren.

Att det blev Lappfjärd för den ursprungliga Esbobon var av en ren slump. Flyttlasset gick slutligen från Åbo 2009.

- Jag träffade Kaj Lundell på en resa i Thailand för länge sedan. Han talade varmt om Lappfjärd. Det kanske var en orsak till att jag flyttade hit, säger Ojaniemi.

Efter flytten till Lappfjärd började Ojaniemi med en omfattande renovering av uthusen på gården. Till slut blev det en restaurang. Vonnela hette restaurangen då den öppnade 2009 men numera går man under namnet Ström.

- Vi har ett koncept där vi har lunch på dagarna och a´ la carte på kvällarna. Det har fungerat bra, säger Ojaniemi.

Men i vintras var företagaren tvungen att ta ett tungt beslut. Han stängde dörrarna på grund av de höga elpriserna.

Men nu, i början på april, är han redo att öppna igen. Restaurang Ström öppnar onsdagen den 5 april.

- Elpriserna är nog höga ännu, men jag vill ju börja betjäna mina kunder också. Det här är ett viktigt ställe för många, säger han.

I fjorton år har restaurangen i Lappfjärd varit öppen.

- Det har gått riktigt bra. Klart man alltid skulle vela ha fler kunder, men jag är nöjd och glad – som alltid, säger Ojaniemi med ett leende.

Meningen är nu att restaurangen, som sysselsätter ytterligare två anställda, ska hålla öppet året runt. Ojaniemi själv fungerar som kock.

- Vi har nog en del nyheter på kommande. Bland annat ska vi ha dagens schnitzel och dagens burgare. Och så tänker vi nu och då ha lite olika evenemang med musik här. Sedan kanske vi också borde servera mer vegetariskt. Kunder önskar allt mer sådant, säger han.

Ojaniemi, som är uppväxt i en storstad, gillar att bo på landet.

- Jag har det bra här. Även om avstånden är längre så tar man sig fram snabbt mellan olika platser. Och så är det billigare att bo och leva här, säger Ojaniemi.

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design