< Tillbaka till nyheter

Marias gym fyller 20 år – framtiden ser ljus ut

Maria Virtanen brinner för träning och för att befolkningen ska må bra. Nu fyller hennes företag 20 år.

Det är ett välkänt problem att brist på rörelse hos befolkningen kostar samhället mångmiljonbelopp.

Maria Virtanen i Kristinestad är en av de som vill råda bot på detta. Hon har genom hennes företag Positive gym erbjudit träningstjänster i tjugo års tid redan.

- Just nu, efter coronan, lever träningen ett uppsving. Folket har märkt att man måste röra på sig för att må bra. Alla har vi nytta av att hålla oss i skick. Det förebyggande arbetet är viktigare än vi tror, säger Virtanen.

Hon själv har tävlat i styrkelyft en längre tid och också skördat medaljer på nationell och internationell nivå.

Därför kändes det helt rätt att börja som gymföretagare 2003 direkt efter tradenomstudierna.

- Jag har tränat på gym sedan jag var tretton år och då Jorma Toivanen bjöd ut gymmet i Lålby till mig kändes det helt rätt. Det känns inte ens som ett jobb att komma till gymmet, jag trivs verkligen med det här, säger Virtanen.

Maria Virtanen, född i Iittala, inledde sin företagarkarriär som gymföretagare i Lålby simhall år 2003. Där hann man dock endast verka i tre år innan simhallen förstördes i en förödande brand.

- Det kom som en stor chock, men det var bara att blicka framåt och inte börja gräva ner sig. Som tur var hittade vi snabbt en tillfällig lösning och gymmet flyttade till före detta Helenasjukhuset där vi hann verka nästan ett och ett halvt år, berättar Virtanen.

2010 färdigställdes den nya simhallen, Ankdammen, och i nedre våningen fanns utrymmen för ett gym. Det kändes självklart att flytta verksamheten dit för Maria Virtanen.

- Här finns simhallen och omklädningsrum i samma byggnad. Klart att utrymmena kunde varit lite större, men jag är riktigt nöjd med där vi nu verkar, säger Virtanen som hyr utrymmena av staden Kristinestad.

Till Positive gym kommer kunder i alla åldrar. Allt från lågstadie-elever till pensionärer. Maria Virtanen har sett en tydlig trend de senaste åren.

- Internet är fullt av träningsprogram och övningar och i dag vet nästan alla vad de ska göra då de kommer till gymmet. Men ännu finns nog människor som vill ha träningsprogram och frågar efter personliga tjänster, säger Virtanen.

I gymmet har ett trettiotal ungdomar också haft anställning genom åren. I övrigt är det Maria Virtanen som ensamt sköter verksamheten.

Hon ser positivt på framtiden.

- Folk behöver rörelse – nu och i framtiden. Min förhoppning är att våra kunder ska trivas lika bra som mig här i gymmet. Det ska vara roligt att komma hit och man behöver inte träna för fullt varje gång, säger Virtanen.

20-årsjublieumet ska firas här under hösten.

- Vi ska nog åtminstone bjuda på kaffe och tårta här inom en snar framtid, säger Maria Virtanen.

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design