< Tillbaka till nyheter

Nya företagare i staden - de vill ha det bästa loppiset längs hela kusten

Idén om att bli företagare kom snabbt och plötsligt. Nu vill de tre nya företagarna bygga upp ett koncept som ska bli bäst längs hela västkusten.

Kristinestad satsar allt mer på hållbarhet och cirkulär ekonomi och är på många sätt föregångare inom det här området just nu.

Det temat vill de nya företagarna Timjami Varamäki, Lari Matero och Linda Aura spinna vidare på.

- Vårt koncept bygger helt och hållet på cirkulär ekonomi. Vi vill att Kristinestad ska vara ett centrum för detta och vår second-hand butik passar som hand i handsken för detta, säger Varamäki.

Målsättningarna är klara.

- Vi vill att vår butik ska bli den bästa längs hela kusten, det är drömmen. Och vi har ytterligare fina framtidsplaner, säger Varamäki.

Varamäki, Matero och Aura ämnar nämligen öppna en second-hand butik – i mångas mun ett loppis – i källarvåningen under Talas varuhus i centrum av Kristinestad. Totalt förfogar man över 300 kvadratmeter som man hyr av varuhuset.

För tillfället görs de sista förberedelserna inför öppningen som ska ske den 18 mars.

- Vi återanvänder gamla hyllor, målar dem och snyggar till alla försäljningsställen och väggar. Vi vill att det ska se snyggt ut och att det ska vara roligt att komma hit. Lari är dessutom designer till sitt yrke och det är han som har planerat allt, säger Linda Aura.

Konceptet går ut på att man har nittio försäljningsplatser som kunderna kan hyra. Dit kan man föra sina begagnade kläder och andra tillbehör som man inte behöver mera. Företaget A Talas Second Hand sköter sedan om försäljningen och marknadsföringen. En nyhet är också en applikation som alla kan ladda ner och där kan man i realtid följa med hur det går med den egna försäljningen.

- Vi har tagits emot jättebra och vi har redan hyrt ut en stor del av försäljningsplatserna. Vi är ivriga på att få öppna för allmänheten, säger Varamäki.

Tidigare har Varamäki fungerat som projektledare på Kristinestads näringslivscentral medan Linda Aura jobbat på Carlsro museum. Lari Matero jobbar dagligen som designer och har en mindre roll i företagets dagliga affärer.

- Tanken på att bli företagare kom plötsligt då Taina Talas i december undrade om vi kunde börja sköta om deras loppis i källarvåningen. Nu är vi här och det känns både stort och spännande, säger de nya företagarna.

Var ser de då sitt företag om fem år?

- Vi vill att stadens invånare ska se nyttan i cirkulär ekonomi och att vi ska bli ett centrum för detta. Vi ska minnas att second-hand branschen växer tre gånger snabbare än försäljningen av till exempel nya kläder. Kedjor som Stockmann och Sokos har redan second-hand butiker i sina koncept. Nu har vi det också här, säger företagarna.

Den nya butiken kommer att ha öppet från onsdag till söndag.

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design