< Tillbaka till nyheter

SOF-prjoketet - Benchmarkingresa

SOF projektet genomförde en nationell benchmarkingresa 30.10-1.11.2023

Förra veckan åkte vi på en intressant benchmarkingressa med projektkollegorna Hanna Malkamäki och Pia-Maria Holkkola-Löf, under vilken vi träffade kollegor från andra delar av Finland och lärde känna bl.a. landsomfattande cirkulära ekonomiprojekt och samarbeten.

Tammerfors

Måndagen den 30.10. vi besökte Business Tampere, där Pirkko Eteläaho och Mika Kolari gav oss en närmare titt på Tammerfors och dess samhällens situation och planer när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi. Tammerfors med sina kommuner är en pionjär inom digitalisering och teknologi och till regionen kommer intressanta projekt, t.ex. om hållbart boende och rörelse. Det finns två centra för cirkulär ekonomi i regionen, Taraste och ECO3. Området ECO3 cirkulär ekonomi som ligger i Nokia är ett tvådelat planeringsområde som har lyckats attrahera företag relaterade till den cirkulära ekonomin (t.ex. återanvändning av landmassor och byggavfall) och även företag från andra sektorer.

Presentationer hölls vid Business Tampere utrymmen

Lahtis

I tisdags var det Lahtis tur och där fick vi bekanta oss med Lahti University of Applied Sciences (LAB) cirkulära ekonomilaboratorier under ledning av Lea Heikinheimo. Vi fick en mycket god överblick över campusets möjligheter att agera testare och utvecklare i olika cirkulära ekonomiprojekt, speciellt relaterade till material- och textilindustrin. Studenter och forskare har moderna och mångsidiga lokaler och utrustning för forskning, utbildning och produktutveckling.

Plastavfall i olika skeden och i bakgrunden syns ett föremål som är 3D-printat av en industrirobot

I textilåtervinningslaboratoriet var de hade en skannermaskin som kunde ange procentuella innehållet i textilfibern för att sortera och nyttja dessa fibrer för återvinning

LAB, materialbibliotek av återvunnet material i en storsamling

Jyväskylä

Besöket avslutades på onsdagen i Jyväskylä, där Tanja Oksa, Kirsi Knuuttila, Outi Manninen, Outi Pakarinen, Enni Huotari, Timo Harju och Timi Tiira (Jyväskylä stad, Jyväskylä universitet, Jyväskylä yrkeshögskola och Mellersta Finlands förbund / Regional Council of Central Finland) hade utarbetat ett omfattande informationspaket för oss om hållbar utveckling och cirkulär ekonomis åtgärder och projekt för Jyväskylä stad, Mellersta Finlands förbund, Jyväskylä universitet och Jyväskylä yrkeshögskola. I region Mellersta Finland pågår och avslutas flera projekt och åtgärder med anknytning till ämnet, och samarbetet kommer säkerligen att ske över landskapsgränserna.

Tack till alla värdinnor och värdar för att ni välkomnade oss och delade information om er regions kompetens och aktiviteter! Det var också trevligt att få dela med oss av vad vi har på gång här i Österbotten. Vi kommer definitivt att höra av oss i framtiden, välkommen på besök när som helst till vår region!

Mötets deltagare sammaldes runt borde och en del via teams

Tips för Företagare! Om ert företag vill veta mera eller testa en ny idé i samarbete med SOF-projektet ta kontakt med Fredrik Hanstén.

Fredrik Hanstén

fredrik.hansten@dynamonarpes.fi

+358 44 4939 590

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design