Uutiset
Julkaistu:
Päivitetty:
15.11.2023
15.11.2023

SOF-hanke - Verkostoitumisvierailu

SOF projektin kansallinen verkostoitumisvierailu 30.10-1.11.2023

Viime viikolla olimme hankekollegoiden Hanna Malkamäen ja Pia-Maria Holkkola-Löfin kanssa mielenkiintoisella verkostoitumisvierailu, minkä yhteydessä tapasimme kollegoita muualta Suomesta ja tutustuimme mm. valtakuntamme kiertotalousprojekteihin ja -yhteisöihin.

Tampere

Maanantaina 30.10. vierailimme Business Tampere luona, missä Pirkko Eteläaho ja Mika Kolari antoivat meille tiiviin katsauksen Tampereen ja sen yhdyskuntien tilanteeseen ja suunnitelmiin vastuullisuuden ja kiertotalouden suhteen. Tampere yhdyskuntineen on edelläkävijä digitalisaation ja high techin suhteen, ja seudulle on tulossa mielenkiintoisia hankkeita mm. kestävään asumiseen ja liikkumiseen liittyen. Seudulla on kaksi kiertotalouskeskittymää, Taraste ja ECO3. Nokialla sijaitseva ECO3 –kiertotalousalue on kaksiosainen kaava-alue, joille on onnistuttu houkuttelemaan kiertotalouteen liittyviä yrityksiä (mm. maamassojen sekä rakennusjätteen uudelleen-/uusiokäyttöön) ja myös muiden alojen yrityksiä.

Esitykset pidettiin Business Tamperen tiloissa

Lahti

Tiistaina oli vuorossa Lahti ja siellä tutustuminen LAB University of Applied Sciences Lahti & Lappeenranta kiertotalouslaboratorioihin Lea Heikinheimo opastuksella. Saimme erittäin hyvän katsauksen kampuksen mahdollisuuksista toimia testaajana ja kehittäjänä erilaisissa kiertotalouden hankkeissa, erityisesti materiaali- ja tekstiiliteollisuuteen liittyen. Opiskelijoilla ja tutkijoilla on modernit ja monipuoliset tilat sekä laitteistot tutkimusta, koulutusta ja tuotekehitystä silmällä pitäen.

Eri kierrätysvaiheessa olevaa muovijätettä, taustalla muovijätteestä 3D-tulostettu objekti

Tekstiilijätteen kiertotalouslaboratorio, jossa on mm. Laitteisto tekstiilijätteen tunnistamiseksi ja erottelemiseksi

LAB, materiaalikirjasto erilaisista kierrätysmateriaaleista

Jyväskylä

Vierailu päättyi keskiviikkona Jyväskylään, missä Tanja Oksa, Kirsi Knuuttila, Outi Manninen, Outi Pakarinen, Enni Huotari, Timo Harju sekä Timi Tiira (Jyväskylän kaupunki - City of Jyväskylä, University of Jyväskylä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Keski-Suomen liitto / Regional Council of Central Finland) olivat valmistelleet meille kattavan tietopaketin Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen Liiton, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän Ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen ja kiertotalouden toimenpiteistä ja hankkeista. Keski-Suomen alueella on meneillään ja päättymässä useita aiheeseen liittyviä hankkeita ja toimenpiteitä, ja yhteistyötä tullaan varmasti tekemään yli maakuntarajojen.

Kiitos kaikille emännille ja isännille, kun otitte meidät vastaan ja jaoitte tietoa seutunne osaamisesta ja tekemistä! Oli myös mukava saada kertoa, mitä meillä on meneillään täällä pohjanmaalla. Tulemme varmasti olemaan yhteydessä jatkossakin, tervetuloa vastavierailulle milloin tahansa!

Osallistujat pöydän ääressä paikan päällä ja etäyhteydellä Teams-palvelun kautta

Vinkkejä yrittäjille! Jos yrityksesi haluaa tietää lisää tai testata uutta ideaa SOF-hankeen kanssa, ottakaa yhteyttä Fredrik Hansténille.

Fredrik Hanstén

fredrik.hansten@dynamonarpes.fi

+358 44 4939 590

Kristinestads Näringslivscentral 2022
Web design by KeKu Design