Vi utvecklar nya affärsmöjligheter från sidoströmmar från potatis-, fisk-, skogs- och grönsaksproduktion:

Case: TRÄD
Mycket av det trämaterial som blir kvar i skogen och vid sågverken, som grenar, flis och sågspån, används i dag främst som bränsle – men kan i själva verket förädlas till något mycket mer värdefullt.
I projektet KristinaEco samarbetar forskare, skogsmaskinentreprenörer och industrin för att utveckla nya sätt att omvandla skogsrester till produkter som biokol, biobaserade plaster och råvaror för kosmetik. På så sätt kan sidoströmmar från skogen bli både hållbara och lönsamma affärsmöjligheter.

Case: POTATIS
Potatisens användning begränsas ofta till det som hamnar på tallriken, medan stora mängder värdefulla potatisdelar går till spillo – trasiga och underdimensionerade potatisar, skal och annat överskott hamnar ofta i komposten eller används som djurfoder.
I KristinaEco-projektet samarbetar potatisodlare, potatisförädlare, forskningsinstitut och industri för att hitta mer lönsamma användningsområden för dessa restflöden – till exempel biogas, biokemikalier eller jordförbättringsmedel. På så sätt kan även potatis som inte är lämplig för livsmedelsproduktion bli en hållbar och lönsam affär.

Case: VÄXTHUSGRÖNSAKER
Vid odling av växthusgrönsaker blir en stor del av växtproduktionen – som stjälkar, blad, rovor, skal och bortskämda grönsaker – oanvänd, trots att de innehåller värdefulla ämnen som fibrer, kolhydrater och lignin.
I KristinaEco-projektet samarbetar växthusodlare, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya, lönsamma användningsområden för dessa växtdelar – exempelvis biogas, biokemikalier eller jordförbättringsmedel. Målet är att omvandla överskottsbiomassa till en hållbar och lönsam resurs.

Case: FISK
Vanligtvis används endast filéerna från fisken, trots att fjäll, skinn, toppar, fenor, inälvor och andra delar innehåller värdefulla näringsämnen och material.
Inom KristinaEco-projektet samarbetar fiskodlare, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya sätt att förädla dessa restfraktioner till exempelvis gelatin, protein, fiskolja och biogas. På så vis kan delar av fisken som tidigare gått till spillo bli till nya produkter och affärsmöjligheter – till nytta för både människor och miljön.



Mer information:

