Hållbar tillväxt genom cirkulär bioekonomi

Circular Bio-Economy in Kristinestad

Projektet Circular Bioeconomy i Kristinestad fokuserar på att utveckla ett hållbart industriellt ekosystem där restströmmar från jordbruk, skogsbruk, boskapsskötsel och fiske omvandlas till värdefulla produkter. Målet är att utnyttja biomassa så effektivt som möjligt i enlighet med principerna för hållbar utveckling och att samtidigt stärka stadens position som en föregångare inom den gröna omställningen.

Projektet främjar industriella symbioser och bioekonomi, till exempel genom återvinning av spillvärme och kemikalier. Detta skapar nya affärsmöjligheter för företag i regionen och stärker Kristinestads rykte som en innovativ och hållbar CittaSlow-stad.

Vi utvecklar nya affärsmöjligheter från sidoströmmar från potatis-, fisk-, skogs- och grönsaksproduktion:

Case: METSÄ

Kun puita kaadetaan, rungoista tehdään yleensä tukkeja…


Kuvateksti: Nykyisellään sellaisenaan poltettavaksi päätyvää…
Karhusalmen industriområde
Case: TRÄD

Mycket av det trämaterial som blir kvar i skogen och vid sågverken, som grenar, flis och sågspån, används i dag främst som bränsle – men kan i själva verket förädlas till något mycket mer värdefullt.

I projektet KristinaEco samarbetar forskare, skogsmaskinentreprenörer och industrin för att utveckla nya sätt att omvandla skogsrester till produkter som biokol, biobaserade plaster och råvaror för kosmetik. På så sätt kan sidoströmmar från skogen bli både hållbara och lönsamma affärsmöjligheter.

Karhusalmen industriområde
Case: POTATIS

Potatisens användning begränsas ofta till det som hamnar på tallriken, medan stora mängder värdefulla potatisdelar går till spillo – trasiga och underdimensionerade potatisar, skal och annat överskott hamnar ofta i komposten eller används som djurfoder.

I KristinaEco-projektet samarbetar potatisodlare, potatisförädlare, forskningsinstitut och industri för att hitta mer lönsamma användningsområden för dessa restflöden – till exempel biogas, biokemikalier eller jordförbättringsmedel. På så sätt kan även potatis som inte är lämplig för livsmedelsproduktion bli en hållbar och lönsam affär.

Karhusalmen industriområde
Case: VÄXTHUSGRÖNSAKER

Vid odling av växthusgrönsaker blir en stor del av växtproduktionen – som stjälkar, blad, rovor, skal och bortskämda grönsaker – oanvänd, trots att de innehåller värdefulla ämnen som fibrer, kolhydrater och lignin.

I KristinaEco-projektet samarbetar växthusodlare, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya, lönsamma användningsområden för dessa växtdelar – exempelvis biogas, biokemikalier eller jordförbättringsmedel. Målet är att omvandla överskottsbiomassa till en hållbar och lönsam resurs.

Karhusalmen industriområde
Case: FISK

Vanligtvis används endast filéerna från fisken, trots att fjäll, skinn, toppar, fenor, inälvor och andra delar innehåller värdefulla näringsämnen och material.

Inom KristinaEco-projektet samarbetar fiskodlare, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya sätt att förädla dessa restfraktioner till exempelvis gelatin, protein, fiskolja och biogas. På så vis kan delar av fisken som tidigare gått till spillo bli till nya produkter och affärsmöjligheter – till nytta för både människor och miljön.

Integritetsöversikt

Den här sajten använder cookies (kakor) för att kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookies sparas i din webbläsare så att den känner igen dig och ditt språk då du återvänder till sajten.

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies bör alltid vara aktiverade för att vi ska kunna spara dina preferenser om språk och inställningarna för cookies.