
Case: VÄXTHUSGRÖNSAKER
Vid odling av grönsaker en stor del av växtproduktionen blir outnyttjad. Dessa inkluderar stjälkar, löv, rovor, skal och bortskämda grönsaker.
Vi undersöker hur vi kan förvandla de oanvända växtdelarna från växthusens grönsaksproduktion till säljbara produkter. Vi letar efter användningsområden för grönsaksstjälkar, blad och andra delar som nu blir över från växthusen.

Växthusgrönsakers oanvända delar kan utnyttjas för att producera jordförbättringsmedel, biogas och biokemikalier. Källa: KristinaEco.
Grönsaker har en stor potential för användning utöver vad de normalt används till. Stjälkarna och bladen innehåller till exempel fibrer och lignin som binder ihop dem, samt kolhydrater som sockerarter.
Delar som inte är lämpliga för livsmedelsproduktion kan också omvandlas till biogas. I detta fall komposteras de överflödiga grönsaksdelarna så att den gas som produceras genom den syrefria nedbrytningsprocessen återvinns. Denna metanrika gas kan ersätta den nuvarande användningen av naturgas. Samtidigt används komposten för att producera jord som är lämplig för odling.
Bioraffinaderier kan producera biokemikalier från växtdelar som normalt inte utnyttjas. Biokemikalier kan ersätta kemikalier som tillverkas av fossila råvaror inom industrin.
I dagsläget försvåras användningen av överblivna delar från växthus bland annat av den höga andelen plastrester och snörstumpar. Det fanns inte heller tillräckligt med bärkraftiga idéer till nya produkter.
I vårt projekt samarbetar växthusproducenter, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya affärer. Vi har identifierat affärsmöjligheter med växthusodlare. Forskare utvecklar produktidéer som används för att utforma nya affärer med företag. Produkter och affärsmöjligheter utvecklas och testas i vardagliga situationer.
Bekanta dig med andra case-exempel:

Case: TRÄD
Mycket av det trämaterial som blir kvar i skogen och vid sågverken, som grenar, flis och sågspån, används i dag främst som bränsle – men kan i själva verket förädlas till något mycket mer värdefullt.
I projektet KristinaEco samarbetar forskare, skogsmaskinentreprenörer och industrin för att utveckla nya sätt att omvandla skogsrester till produkter som biokol, biobaserade plaster och råvaror för kosmetik. På så sätt kan sidoströmmar från skogen bli både hållbara och lönsamma affärsmöjligheter.

Case: POTATIS
Potatisens användning begränsas ofta till det som hamnar på tallriken, medan stora mängder värdefulla potatisdelar går till spillo – trasiga och underdimensionerade potatisar, skal och annat överskott hamnar ofta i komposten eller används som djurfoder.
I KristinaEco-projektet samarbetar potatisodlare, potatisförädlare, forskningsinstitut och industri för att hitta mer lönsamma användningsområden för dessa restflöden – till exempel biogas, biokemikalier eller jordförbättringsmedel. På så sätt kan även potatis som inte är lämplig för livsmedelsproduktion bli en hållbar och lönsam affär.

Case: FISK
Vanligtvis används endast filéerna från fisken, trots att fjäll, skinn, toppar, fenor, inälvor och andra delar innehåller värdefulla näringsämnen och material.
Inom KristinaEco-projektet samarbetar fiskodlare, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya sätt att förädla dessa restfraktioner till exempelvis gelatin, protein, fiskolja och biogas. På så vis kan delar av fisken som tidigare gått till spillo bli till nya produkter och affärsmöjligheter – till nytta för både människor och miljön.

Mer information:

