
Case: POTATIS
Potatis har mycket mer att erbjuda än bara den knölen på middagstallriken. Potatis som vanligtvis inte används inkluderar trasiga och underdimensionerade potatisar. Dessutom går en stor mängd potatis förlorad när den skalas. I dag används till exempel potatisskal som foder till djur, men potatisdelar skulle också kunna användas för att tillverka produkter som kan säljas till ett bättre pris.
Vi undersöker hur vi kan hitta mer produktiva användningsområden för potatis som inte är säljbara och potatisskal. Vi utvecklar användningsområden för potatismaterial från gårdar, förpackningsanläggningar och potatisskalningsanläggningar.

Potatis och potatisskal som inte går att sälja kan användas för att producera jordförbättringsmedel, biogas och biokemikalier. Källa: KristinaEco.
Oätbara potatis är också ett värdefullt material. Till exempel innehåller även trasig potatis och potatisskal stärkelse och värdefulla fibrer som industrin kan använda.
Överskottspotatis kan omvandlas till biogas. I det här fallet komposteras små potatisar av dålig kvalitet så att den gas som produceras vid rötningen tas tillvara. Denna metanrika gas kan ersätta naturgas i den nuvarande användningen. Samtidigt används komposten för att producera jord som är lämplig för odling.
Bioraffinaderier kan producera biokemikalier från potatis som inte är lämplig för livsmedelsproduktion. Biokemikalier kan ersätta kemikalier som tillverkas av fossila råvaror inom industrin.
För närvarande går potatis och skal som inte kan säljas vanligtvis till kompost, djurfoder eller potatismjölsproduktion. Inget av detta är en lönsam verksamhet för potatisproducenten – och i de flesta fall återvinns inte de värdefulla ämnena i potatisen.
I vårt projekt samarbetar potatisodlare och potatisförädlare, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya affärer. Vi har identifierat affärsmöjligheter med potatisodlare och förädlare. Forskare utvecklar produktidéer, som sedan används för att utforma nya affärer med företag. Produkter och affärsmöjligheter utvecklas och testas i vardagliga situationer.
Bekanta dig med andra case-exempel:

Case: TRÄD
Mycket av det trämaterial som blir kvar i skogen och vid sågverken, som grenar, flis och sågspån, används i dag främst som bränsle – men kan i själva verket förädlas till något mycket mer värdefullt.
I projektet KristinaEco samarbetar forskare, skogsmaskinentreprenörer och industrin för att utveckla nya sätt att omvandla skogsrester till produkter som biokol, biobaserade plaster och råvaror för kosmetik. På så sätt kan sidoströmmar från skogen bli både hållbara och lönsamma affärsmöjligheter.

Case: VÄXTHUSGRÖNSAKER
Vid odling av växthusgrönsaker blir en stor del av växtproduktionen – som stjälkar, blad, rovor, skal och bortskämda grönsaker – oanvänd, trots att de innehåller värdefulla ämnen som fibrer, kolhydrater och lignin.
I KristinaEco-projektet samarbetar växthusodlare, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya, lönsamma användningsområden för dessa växtdelar – exempelvis biogas, biokemikalier eller jordförbättringsmedel. Målet är att omvandla överskottsbiomassa till en hållbar och lönsam resurs.

Case: FISK
Vanligtvis används endast filéerna från fisken, trots att fjäll, skinn, toppar, fenor, inälvor och andra delar innehåller värdefulla näringsämnen och material.
Inom KristinaEco-projektet samarbetar fiskodlare, forskningsinstitut och industri för att utveckla nya sätt att förädla dessa restfraktioner till exempelvis gelatin, protein, fiskolja och biogas. På så vis kan delar av fisken som tidigare gått till spillo bli till nya produkter och affärsmöjligheter – till nytta för både människor och miljön.

Mer information:

