DUX & Hanken: Biokiertotalouden innovaatioita ja kestävän kehityksen ideoita Kristiinankaupungissa
Torstaina 25.4.2024 Kulttuuritalo DUXilla oli jännitystä ilmassa.

Kulttuuritalo DUX
Business Kristinestadin projektipäällikkö ja Kulttuuritalo DUXin omistavan säätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Miettunen odotti Kauppakorkeakoulu Hankenin oppilaita, jotka olivat saapumassa opintoretkelle Kristiinankaupunkiin. Päivän ohjelman myötä Kulttuuritalo DUX tulisi ottamaan aivan uudenlaisen roolin kolutuskentän näyttämöllä Campus DUXina. Tämä on ensimmäinen kerta, kun DUXin maaperällä harjoitetaan ihka aitoa pesunkestävää korkeakoulun kampustoimintaa.
Päivässä oli muutakin merkittävää. Kauppakorkeakoulu Hankenilta saapuvat oppilaat olivat nimittäin viettäneet noin kuukauden Kristiinankaupungin biokiertotalouden mahdollisuuksia pohtien ja nyt saisimme kuulla, millaisia ideoita he olivat saaneet.
– Pidin työpajan ensimmäisen osuuden Hankenin maisteriopiskelijoille noin kuukausi sitten Vaasassa, jossa kävimme opiskelijoiden kanssa läpi Kristiinankaupungille tärkeitä vedyn jatkojalostukseen ja biokiertotalouteen liittyviä liiketoimintamalleja, Miettunen kertoo. – Työpajan toisessa osassa käymme nyt läpi opiskelijoiden laatimat viisi eri liiketoiminta-aihioita. Niissä he ovat pohtineet eri vaihtoehtoja miten Kristiinankaupunkiin suunniteltava teollisuuspuisto ja biokiertotalouden osaamiskeskus voisivat parhaiten hyödyttää alueen kasvua ja houkuttelevuutta. Luonnollisesti kutsuin työpajan opiskelijat ja opettajat tutustumaan kaupunkiin ja sen kampukseen: Campus DUXiin.

Kaisa Penttilä (TkT), Hankenin apulaisprofessori Man Yang, Business KRS:n toimitusjohtaja Angelique Irjala sekä projektipäällikkö Pertti Miettunen ja kaupunginjohtaja Mila Segervall
Kaupunginjohtaja Mila Segervall lausui oppilaat tilaisuuden aluksi lämpimästi tervetulleiksi. Mila kertoi oppilaille, että tällainen korkeakoulutoiminta Kristiinankaupungissa merkitsee kaupungille ja täällä käynnissä oleville kehityshankkeille paljon. Ennen varsinaista työpajaa myös Plug Power Finlandin kehitysjohtaja Aleksi Haverinen, sekä LUT-yliopiston HYGCEL-hankkeen vetäjänä toimiva Mari Tuomaala kertoivat vuorollaan projekteista, jotka koskettavat Kristiinankaupungin suunnitelmia vihreän energian tuottajana.
Seuraavaksi vuorossa oleva työpaja oli osa apulaisprofessori Man Yangin luotsaamaa maisteritason ”Managing Sustainable Business Development” -kurssia, jolla Pertti Miettunen on toiminut vierailevana luennoitsijana ja jolla hän tänään toimi ryhmätöiden arvioijana. Arvioitavana oli neljä ryhmätyötä, joista jokainen esiteltiin ja arvioitiin vuorollaan. Mukana oli muun muassa idea biojätteestä jatkojalostettavan kollageenin tuottamisesta, sekä paikallisten maataloustoimijoiden työkoneiden käyttövoiman korvaaminen ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla.
– Olen todella vaikuttunut ryhmätöiden laadusta ja innovatiivisuudesta, varsinkin kun otetaan huomioon, että oppilailla oli vain kuukausi aikaa valmistaa esitykset, kommentoi Miettunen lounaan äärellä työpajan jälkeen.

Hankenin opiskeliijoita, joille Kirstiinankaupungissa vierailu oli ensimmäinen laatuaan.
Kaupungit voivat oppilaiden tuoman tuoreen näkökulman myötä löytää täysin uusia vastuullisia toimintamalleja tosielämän kehityskohteisiin.
Apulaisprofessori Man Yang, Hanken
Myös oppilailta kysyttiin ajatuksia opintoretkestä.
– En tiennyt oikeastaan mitään Kristiinankaupungista ennen työpajan ensimmäistä osaa, kommentoi eräs oppilaista. – On valaisevaa tulla paikan päälle kaupunkiin, joka on työpajatyöskentelyn kohteena.
Toinen oppilas kertoi, että esitysten pitäminen uudessa paikassa, tavanomaisesta opikelupaikasta ja tutusta auditoriosta poiketen oli hänelle virkistävä ja astetta opettavaisempi kokemus.
Näitä havaintoja komppasi myös apulaisprofessori Yang.
– Opettajana minulle on todella tärkeää, että oppilaani pääsevät työskentelemään tämän päivän aitojen kehityskohteiden parissa, Yang sanoo. – Toivon, että muutkin kaupungit seuraavat Kristiinankaupungin mallia ottamalla yhteyttä minuun, jotta voimme järjestää tällaista opetusta myös muissa kohteissa. Kaupungit voivat oppilaiden tuoman tuoreen näkökulman myötä jopa löytää täysin uusia vastuullisia toimintamalleja tosielämän kehityskohteisiin!

Koko opintoretkellä ollut ryhmä, sekä Business Kristinestadin henkilöstöä.