
Case: METSÄ
Kun puita kaadetaan, rungoista tehdään yleensä tukkeja. Kaadetusta puusta jää kuitenkin metsään paljon sellaista ainesta, jota voitaisiin myös jalostaa myytäviksi tuotteiksi.
Me selvitämme, miten metsiin jääviä hakkuutähteitä ja sahoilta saatavaa purua voi muuttaa tuotteiksi, joiden myyminen tuottaa paremmin kuin puun käyttäminen energian tuotantoon. Kehitämme käyttökohteita erityisesti puumateriaalille, jota jää metsiin puun kaadon, karsinnan ja haketuksen yhteydessä.

Nykyisellään sellaisenaan poltettavaksi päätyvää tai kokonaan ylijäävää puumateriaalia saadaan sahoilta ja metsätyömailta. Tästä puumassasta voidaan tehdä esimerkiksi puupellettejä, biohiiltä, ja se voidaan jalostaa arvokkaammiksi tuotteiksi. Lähde: KristinaEco.
Perinteinen mekaaninen metsäteollisuus jalostaa puuta lankuiksi, vaneriksi ja lastulevyksi ja perinteinen kemiallinen metsäteollisuus selluksi ja paperiksi. Kemiallisesti ajatellen kuitenkin kaikki puumassa koostuu selluloosasta, hemiselluloosasta ja ligniinistä. Erilaisilla tekniikoilla myös muuta puuta kuin puun runkoja voidaan jalostaa useiksi arvokkaiksi tuotteiksi.
Puumateriaalista voi tehdä hiilipitoista, kiinteää biohiiltä. Sille on paljon käyttöä. Se sopii maanparannukseen kaikille kasveille perennoista huonekasveihin, koska se parantaa hyödyllisen pieneliöstön elinoloja, maan rakennetta sekä antaa kasveille ravinteita. Biohiilellä voidaan suodattaa kaupunkien hulevesiä ja maatalouden ravinnepitoisia vesiä ja jopa puhdistaa ilmaa talojen sisällä. Teollisuus voi käyttää biohiiltä moneen, lääkkeiden valmistuksesta aina akkujen tekemiseen ja tekstiilituotantoon asti.
Sahanpurusta, kuoresta, oksista, neulasista ja muista valituista puun osista voidaan myös erottaa hyvin monenlaisia uuteaineita. Näiden biomateriaalien ja niiden käyttökohteinen kirjo on valtavan laaja.
Puun sisältämä hemiselluloosa voidaan myös pilkkoa sokereiksi. Sen sijaan että sokerit syötäisiin, puun sokereista voidaan jalostaa esimerkiksi pakkauksiin tarvittavia kalvoja, muoveja, tekstiilejä ja kosmetiikkaa. Teollisuus voi korvata puun sokereista tehdyillä tuotteilla sellaisia materiaaleja, joiden valmistamiseen on käytetty maasta pumpattavaa öljyä.
Tällä hetkellä haketta ja metsätähteitä käytetään pääasiassa energian tuottamiseksi, mutta biomassan polttoa korvataan yhä enenevässä määrin uusiutuvalla sähköllä. Näin haketta keräävät ja toimittavat yrittäjät etsivät uutta liiketoimintaa.
Hankkeessamme metsäkoneyrittäjät, tutkijat ja teollisuus kehittävät yhdessä uutta liiketoimintaa. Olemme tunnistaneet metsäkoneyrittäjien kanssa liiketoimintamahdollisuuksia. Tutkijat kehittävät tuoteideoita, joista suunnitellaan yritysten kanssa uutta liiketoimintaa. Tuotteita ja liiketoimintamahdollisuuksia kehitetään ja testataan arjen tilanteissa.
Tutustu muihin Case-esimerkkeihin:

Case: PERUNA
Perunasta hyödynnetään yleensä vain ruokalautaselle päätyvä osa, vaikka suuri määrä arvokkaita ainesosia jää käyttämättä – rikkoontuneet perunat, kuoret ja muu ylijäämä päätyvät usein kompostiin tai rehuksi.
KristinaEco-hankkeessa tutkijat, viljelijät ja teollisuus etsivät yhdessä uusia, tuottavampia tapoja jalostaa nämä sivuvirrat esimerkiksi biokaasuksi, biokemikaaleiksi ja maanparannusaineiksi. Näin myös myyntikelvottomasta perunasta voi syntyä kannattavaa liiketoimintaa.

Case: KASVIHUONEVIHANNEKSET
Kasvihuonevihannesten viljelyssä suuri osa kasvimassasta – kuten varret, lehdet ja naatit – jää hyödyntämättä, vaikka niissä piilee paljon arvokkaita aineita.
KristinaEco-hankkeessa tutkijat, viljelijät ja teollisuus etsivät yhdessä ratkaisuja, joilla nämä kasvien sivuvirrat saadaan jalostettua biokaasuksi, biokemikaaleiksi tai maanparannusaineiksi. Tavoitteena on muuttaa ylijäävä biomassa kuormasta kannattavaksi liiketoiminnaksi.

Case: KALA
Kalasta hyödynnetään yleensä vain fileet, vaikka myös suomut, nahka, ruodot ja sisäelimet sisältävät runsaasti arvokkaita aineita.
KristinaEco-hankkeessa tutkijat, kalankasvattajat ja teollisuus kehittävät yhdessä uusia tapoja jalostaa kalaperkeitä esimerkiksi liivatteeksi, proteiineiksi, kalaöljyksi ja biokaasuksi. Näin aiemmin hukkaan menneet kalanosat voivat tuottaa uusia tuotteita ja liiketoimintaa – sekä ihmisille että luonnolle hyödyllisesti.
Lisätiedot:
