Case: PERUNA

Perunassa on paljon muutakin hyödynnettävää kuin ruokalautaselle päätyvä mukula. Perunasta jäävät yleensä käyttämättä esimerkiksi rikkoontuneet ja alimittaiset perunat. Lisäksi valtavasti perunaa menetetään sitä kuorittaessa. Nykyään esimerkiksi perunankuoria syötetään eläimille, mutta perunan osista saisi myös paremmalla hinnalla myytäviä tuotteita.

Me selvitämme, miten muulle kuin myyntikelpoiselle perunalle ja perunan kuorille löydetään aiempaa paremmin tuottavia käyttökohteita. Kehitämme käyttökohteita peruna-ainekselle, jota saamme tiloilta, pakkaamoilta ja perunan kuorimoista.


Hyödyntämätöntä perunaa saadaan tiloilta ja perunan jalostajilta. Myyntikelvottomasta perunasta ja perunakuorista voidaan saada maanparannusainetta, biokaasua ja biokemikaaleja. Lähde: KristinaEco.

Peruna on arvokasta ainetta myös siltä osin, mitä siitä ei nykyään päädy syötäväksi. Myös esimerkiksi rikkoontuneessa perunassa ja perunankuorissa on tärkkelystä ja arvokkaita kuituja, joita myös teollisuus voi hyödyntää.

Ylijäämäperunasta voidaan tehdä biokaasua. Tällöin pienet ja huonolaatuiset perunat kompostoidaan niin, että niistä hapettomassa mädätyksessä syntyvä kaasu otetaan talteen. Tällä metaanipitoisella kaasulla voidaan korvata nykyistä maakaasun käyttöä. Samalla kompostista syntyy viljelyyn sopivaa multaa.

Biojalostamot voivat tuottaa biokemikaaleja ruoan tuotantoon kelpaamattomasta perunasta. Biokemikaalit voivat korvata teollisuudessa fossiilisista raaka-aineista valmistetut kemikaalit.

Tällä hetkellä myyntikelvottomat perunat ja kuoret menevät yleensä kompostiin, eläinten rehuksi tai perunajauhon tuotantoon. Mikään näistä ei ole perunan tuottajalle kannattavaa toimintaa – ja useimmissa tapauksissa perunan arvoaineet jäävät hyödyntämättä.

Hankkeessamme perunankasvattajat ja -jalostajat, tutkijat ja teollisuus kehittävät yhdessä uutta liiketoimintaa. Olemme tunnistaneet perunankasvattajien ja -jalostajien kanssa liiketoimintamahdollisuuksia. Tutkijat kehittävät tuoteideoita, joista suunnitellaan yritysten kanssa uutta liiketoimintaa. Tuotteita ja liiketoimintamahdollisuuksia kehitetään ja testataan arjen tilanteissa.

Tutustu muihin Case-esimerkkeihin:

Case: METSÄ

Kun puita kaadetaan, rungoista tehdään yleensä tukkeja…


Kuvateksti: Nykyisellään sellaisenaan poltettavaksi päätyvää…
Karhusalmen teollisuusalue
Case: METSÄ

Metsiin ja sahoille jää valtava määrä hyödyntämätöntä puumateriaalia, joka päätyy usein vain polttoon – mutta voisiko siitä syntyä jotain paljon arvokkaampaa?

KristinaEco-hankkeessa tutkijat, metsäkoneyrittäjät ja teollisuus kehittävät yhdessä uusia tapoja jalostaa hakkuutähteitä, purua ja oksia esimerkiksi biohiileksi, kosmetiikan raaka-aineiksi tai biopohjaisiksi muoveiksi. Näin metsien sivuvirroista voi syntyä kannattavaa ja kestävää liiketoimintaa.

Karhusalmen teollisuusalue
Case: KASVI­HUONE­VIHANNEKSET

Kasvihuonevihannesten viljelyssä suuri osa kasvimassasta – kuten varret, lehdet ja naatit – jää hyödyntämättä, vaikka niissä piilee paljon arvokkaita aineita.

KristinaEco-hankkeessa tutkijat, viljelijät ja teollisuus etsivät yhdessä ratkaisuja, joilla nämä kasvien sivuvirrat saadaan jalostettua biokaasuksi, biokemikaaleiksi tai maanparannusaineiksi. Tavoitteena on muuttaa ylijäävä biomassa kuormasta kannattavaksi liiketoiminnaksi.

Karhusalmen teollisuusalue
Case: KALA

Kalasta hyödynnetään yleensä vain fileet, vaikka myös suomut, nahka, ruodot ja sisäelimet sisältävät runsaasti arvokkaita aineita.

KristinaEco-hankkeessa tutkijat, kalankasvattajat ja teollisuus kehittävät yhdessä uusia tapoja jalostaa kalaperkeitä esimerkiksi liivatteeksi, proteiineiksi, kalaöljyksi ja biokaasuksi. Näin aiemmin hukkaan menneet kalanosat voivat tuottaa uusia tuotteita ja liiketoimintaa – sekä ihmisille että luonnolle hyödyllisesti.

Yleiskatsaus

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voisimme tarjota kävijöille mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Verkkoselaimeen tallentuvat evästeet tunnistavat palaavat kävijät ja heidän kielensä.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömien evästeiden tulisi aina olla käytössä, jotta voimme tallentaa toiveesi kielestä ja evästeiden asetuksista.