KNK Kolumni, Elokuu 2024

Miten pohjoismainen yhteistyö hyödyttää Suupohjan rannikko­aluetta?

Elokuun ensimmäisellä viikolla KNK-projektin väki osallistui yhdessä 160:n muun osallistujan kanssa Wasa Future Festivalin yhteydessä järjestettyyn tapahtumaan, joka keskittyi kasvuun, talouteen, turvallisuuteen ja työmarkkinoihin. Tilaisuuden järjestivät Merenkurkun neuvosto ja Suomalais-ruotsalainen kauppakamari. Se tarjosi osallistujille paitsi uusia verkostoja ja tietoa, myös tuoreita näkemyksiä tärkeisiin kysymyksiin, jotka odottavat ratkaisuaan.

Pohjanmaa on aina ollut vahva ja aktiivinen toimija pohjoismaisissa yhteyksissä, ja tämä suhde on entisestään korostunut, kun sekä Suomi että Ruotsi ovat lähestyneet Natoa. Elinkeinoelämä on perinteisesti ollut vahvasti keskittynyt Pohjoismaiden väliseen vientiin, ja toimijat ovat menestyksekkäästi tehneet yhteistyötä maiden välillä. Nyt myös työmarkkinoiden osalta nähdään entistä suurempi potentiaali yhteisessä kasvussa ja ajattelussa.

– Kun kyse on asioista, jotka eivät kuulu päivittäiseen toimintaamme, emme aina ehdi tai huomaa pitkän aikavälin ajattelun tärkeyttä, toteaa KNK Business Regionin projektipäällikkö Anna Bertills.

Business KRS:n toimitusjohtajan Angelique Irjalan mukaan Suupohjan rannikkoseudulla on varmistettava, että alueelle luodaan resursseja, jotka hyödyttävät myös elinkeinoelämää pohjoismaisen kehityksen osalta. Yhteisillä strategioilla kestävyyden, innovaatioiden ja työvoiman kehittämisen suhteen voidaan Pohjolassa aloittaa uusi vaihe. Maiden välillä ajoittain esiintyvä kilpailu voi toimia kannustimena niin elinkeinoelämälle kuin yksilöillekin, kuten ilmeni tapahtuman työmarkkinakeskustelussa.

– Pohjoismaisen yhteistyön kautta alueet voivat hyödyntää yhteisiä resursseja, kokemuksia ja tietoa. Tämä luo vahvemman pohjan kohdata globaalit haasteet ja parantaa alueiden kilpailukykyä kansainvälisellä tasolla, sanoo Irjala.

– Meillä on paljon voitettavaa, kun liitymme pohjoismaisiin yhteyksiin. Nykyinen työvoimaa ja länteen suuntautuvaa muuttoliikettä koskeva keskustelu tarvitsee laajentamista. Pohjoismainen näkökulma alueelliseen kehitykseen edistää kulttuurivaihtoa ja vahvistaa yhteistä pohjoismaista identiteettiä. On muistettava, että olemme aina saaneet tietoa ja inspiraatiota Pohjolasta. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että alueemme on niin kilpailukykyinen, että opiskelun tai ulkomailla työskentelyn jälkeen ihmiset haluavat palata takaisin. Tämä on haasteemme, jossa pohjoismainen yhteistyö ja inspiraatio voivat olla hyödyksi, jatkaa Irjala.

Mitä siis hyödymme tästä? Kun tarkastelemme alueellista kehitystä pohjoismaisesta näkökulmasta, Suupohja voi hyötyä lisääntyneestä yhteistyöstä, vahvistuneesta talouskasvusta, kulttuurisesta juurtumisesta, sosiaalisesta kestävyydestä ja ympäristöinnovaatiosta. Tämä luo vahvemman ja yhtenäisemmän pohjoismaisen alueen, joka on paremmin valmistautunut kohtaamaan tulevaisuuden haasteet.

– Suupohjan rannikkoseudulla kohtaamme monia tulevia muutostilanteita, toteaa Irjala. – Työskentelemme ahkerasti uusien yritysten perustamisen parissa, ja monet yritykset kasvavat alueella. Samalla kohtaamme kuitenkin myös haasteita, kuten työvoimapulaa ja tarvetta monipuolisemmille työmarkkinoille. Paljon on ratkaistavana yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa; tarvitsemme laajan pohjoismaisen verkoston, joka näkee kasvun ja työmarkkinoiden kokonaisuuden tärkeinä. Voimme saada inspiraatiota ja uusia yhteistyökumppaneita, ja terve kilpailu voi kannustaa meitä parempaan toimintaan. Mitä enemmän ja selvemmin elinkeinoelämän toimijat voivat tuoda alueen yrityksille pohjoismaista yhteyttä, sitä helpompaa on jatkaa kehitystä, toteaa Irjala.

KNK Business Region -hanke