KNK Kolumn, Augusti 2024
Mera nordiskt samarbete i Sydösterbotten – hur gynnar det oss?
Under första veckan i augusti deltog KNK-projektet tillsammans med 160 andra i det nordiska eventet kring tillväxt, ekonomi, trygghet och arbetsmarknad, arrangerat av Kvarkenrådet och Finsk-svenska handelskammaren under Wasa future festival. Det visade sig bära på både nätverk och kunskap framåt men också viktiga frågeställningar som behöver lösas.
Österbotten har alltid varit en stark och aktiv aktör i nordiska sammanhang, ännu tydligare blev den nordiska kopplingen när både Finland och Sverige närmade sig NATO. Näringslivet har alltid varit starkt fokuserade på exporten i Norden och aktörer har alltid samverkat mellan länderna, nu ser man också allt större potential att rikta in sig på mera tillväxt, gemensam tänk kring arbetsmarknad och givetvis också politiska frågor som pekar på trygghetsfaktorn.
– När det kommer till frågor som står utanför ens dagliga verksamhet tenderar vi ibland att dels inte hinna med, och dels inte alltid se vikten av att tänka på längre sikt och utanför den egna bubblan, säger Anna Bertills, projektledare för KNK Business Region.
– Enligt Business KRS vd Angelique Irjala behöver Sydösterbotten gemensamt se till att man skapar resurser som gynnar en nordisk utveckling även för näringslivet. Med gemensamma strategier för hållbarhet, innovation och arbetskraftsutveckling kan ett nytt skede för Nordens del inledas. Den konkurrens som upplevs mellan länderna ibland är något som kan sporra på både näringslivsnivå och på individnivå, framkom under dagens diskussion kring arbetsmarknad.
Genom att arbeta tillsammans inom Norden kan regionerna dra nytta av gemensamma resurser, erfarenheter och kunskaper. Detta skapar en starkare bas för att möta globala utmaningar och öka regionernas konkurrenskraft på internationell nivå, säger Irjala.
– Vi har allt att vinna på att koppla oss till nordiska sammanhang, fortsätter Irjala.
Den diskussion som sker som bäst kring arbetskraft och fortsatt utflyttning västerut behöver breddas.
Ett nordiskt perspektiv på regional utveckling främjar kulturutbyte och stärker den gemensamma nordiska identiteten. Vi behöver komma ihåg att vi i alla tider hämtat kunskap och inspiration från Norden, nu behöver vi fokusera på att som region stå oss så konkurrenskraftiga att det finns de som flyttar tillbaka efter studier eller jobb utomlands. Här har vi vår utmaning där nordiskt samarbete och inspiration kan gynna oss här, säger Irjala.
Så, what’s in it for us? Genom att se regional utveckling ur ett nordiskt perspektiv kan Sydösterbotten dra nytta av ökat samarbete, stärkt ekonomisk tillväxt, kulturell förankring, social hållbarhet och miljömässig innovation. Detta skapar en starkare och mer sammanhållen nordisk region, som är bättre rustad att möta framtidens utmaningar.
– I Sydösterbotten står vi inför flera förändringslägen som är väntade. Vi jobbar hårt för nyetableringar, många företag växer som bäst i regionen men vi har också utmaningar näringslivsmässigt som innebär brist på arbetskraft, en mångsidigare arbetsmarknad att erbjuda och också känningar av en lågkonjunktur. Mycket måste vi lösa i kontakt med andra aktörer, vi behöver ha ett brett nätverk nordiskt som ser tillväxten och helheten kring arbetsmarknaden som viktigt. Vi kan få inspiration, nya samarbetspartners och vi kan triggas av konkurrens. Ju mera och tydligare nordisk koppling även näringslivsbolagen kan bidra med för företagen i området, desto bättre för fortsatt tillväxt, säger Irjala.
Projekt KNK Business Region