Keksintöjä jo neljän vuosikymmenen ajan – Kone-Ketonen on laajentunut viisitoista kertaa


Mika Myllyniemi, Peter Bodman, Juha Ketonen ja Jari Hakala Keto K-150 harvesterin edessä, joka on yksi yrityksen suosituimmista tuotteista.

Yhtenä vuonna Kone-Ketonen oli jopa maailman johtava metsäkoneiden harvesterien valmistaja. Nyt kunnianarvoinen perheyritys juhlii neljäkymmenettä vuotta.

Vahvuutemme on erikoistunut tuote, jolla on paljon patentteja.

Juha Hakala, Kone-Ketonen Oy

Lauri Ketonen on merkittävä keksijä. Se on tunnustettu sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Jo koulussa, jossa hän opiskeli insinööriksi, professori siirsi nuoren kristiinankaupunkilaisen omaan huoneeseensa.

– Jos et usko, mitä me täällä sanotaan, voit istua siellä ja suunnitella omia juttujasi, professori sanoi isälle, muistelee poika Juha Ketonen, joka on nykyään Kone-Ketosen varatoimitusjohtaja.

Lauri Ketonen jatkoi suunnittelua, ajattelua ja metsäharvesterinsa kehittämistä. Hän otti ensin töitä Tähkästä Kaskisissa, ja työaikana hän sai kehittää omaa tuotettaan.

Vuoteen 1983 mennessä prototyyppi oli valmis. Vuonna 1984 hän irtisanoutui Tähkästä ja perusti oman yrityksen.

– Monet kaupungit olivat kiinnostuneita isännöimään yritystä, mutta lopulta Hans Ingvesgård otti isän autoonsa, ja yhdessä he etsivät yritykselle sopivia tiloja. Se alkoi itäpuolelta, jossa Nipere on nykyään, Juha Ketonen kertoo.

Liiketoiminta kasvoi nopeasti, ja vuonna 1990 yritys muutti nykyiselle paikalleen Lapväärtintien varteen.

– Suomen lamasta huolimatta saimme lentävän alkuun. Vuonna 1991 Venäjälle myytiin yli seitsemänkymmentä harvesteria. Ja vuonna 1993 lanseerasimme maailman suurimman harvesterin, mikä antoi meille valtavaa näkyvyyttä. Vuonna 1998 olimme itse asiassa maailman suurin näiden tuotteiden valmistaja. Nykyään meillä on noin viisi prosenttia markkinoista, kertoo myynnistä vastaava Jari Hakala, joka on ollut yrityksessä lähes neljäkymmentä vuotta.

Nopea laajentuminen ja näkyvyys merkitsivät sitä, että heidän oli laajennuttava jatkuvasti. Aluksi yritys toimi 600 neliön hallissa, ja sittemmin se on laajentunut viisitoista kertaa. Nykyään heillä on 7 000 neliömetriä tuotantotilaa sekä useita kylmävarastoja.

– Yksi asia, joka vaikutti suuresti myyntiin, oli Euroopan suuret myrskyt vuonna 2000. Silloin kaikki työskentelivät täällä aamulla seitsemästä kahdeksaan iltapäivällä, eivätkä valittaneet. Kaikki tekivät töitä, ja teimme sinä vuonna suuren voiton, Juha Hakala kertoo.

Nykyään yritys on yksi Kristiinankaupungin brändeistä maailmalla. Markkinat ovat Euroopassa, mutta myös Japanissa ja Pohjois-Amerikassa. Tämä on jälleenmyyjien ansiota.

– Vain viisitoista prosenttia tuotteistamme menee kotimaan markkinoille. Mutta kilpailu on kovaa, ja meidän on oltava koko ajan varpaillamme. Vahvuutemme on kuitenkin ollut se, että meillä on erikoistunut tuote, jolla on paljon patentteja. Lauri on hankkinut uransa aikana varmaan lähes sata patenttia, Juha Hakala sanoo.

Perheyritys työllistää nykyään reilut kaksikymmentä henkilöä sekä tilapäis- ja vuokrahenkilöstöä.

– Viime vuosina meillä on ollut jonkin verran vaihtuvuutta. Paljon eläkkeelle siirtymisten takia. Mutta olemme saaneet mukaan lahjakkaita nuoria, joten hyvältä näyttää. Olemme pieni organisaatio, jossa päätökset tehdään nopeasti ja sujuvasti, Juha Ketonen sanoo.

Turbulentista maailmantilanteesta huolimatta Kone-Ketonen suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti.

– Suhtaudumme tulevaisuuteen positiivisesti joistakin haasteista huolimatta. EU tukee koneinvestointeja neljäänkymmeneen prosenttiin asti, mikä on vaikuttanut myönteisesti myyntiimme. Lisäksi meillä on edelleen erikoistuote, jota on mahdotonta kopioida, joten meillä on markkinat, Juha Hakala sanoo.

Pitkään toiminut ja menestynyt yritys on nyt neljäkymmentä vuotta vanha. Sitä juhlistamme varmaan syksyllä jollain tavalla, sanoo varatoimitusjohtaja Juha Katonen.