Fyrtio år av uppfinningar – Kone-Ketonen har förstorat femton gånger


Mika Myllyniemi, Peter Bodman, Juha Ketonen och Jari Hakala framför en Keto K-150 harvester som är en av företagets mest populära produkter.

Ett år var Kone-Ketonen till och med världsledande inom skördare till skogsmaskiner. Nu fyller det anrika familjeföretaget fyrtio år.

Vår styrka är att vi har en specialprodukt som har en massa patent.

Juha Hakala, Kone-Ketonen Oy

Lauri Ketonen är en uppfinnare av rang. Det är både nationellt och internationellt känt.

Redan i skolan, där han studerade till ingenjör, förpassade professorn den unga Kristinestadsbon till ett eget rum.

– Om du inte tror på vad vi säger här, får du sitta där och planera dina egna grejer, sade professorn till pappa, minns sonen Juha Ketonen, numera vice-VD på Kone-Ketonen.

Lauri Ketonen fortsatte planera, fundera och utveckla sin skogsskördare. Först tog han anställning på Tähkä i Kaskö och på arbetstid fick han lov att utveckla sin egna produkt.

1983 var prototypen klar. Och 1984 sade han upp sig från Tähkä och grundade sitt egna företag.

– Många orter var intresserade av att ta emot företaget men till slut gick det så att Hans Ingvesgård tog med pappa i bilen och tillsammans sökte de upp passliga lokaler för verksamheten. Det startade på östra sidan där Nipere finns idag, säger Juha Ketonen.

Verksamheten växte snabbt och redan 1990 flyttade man till sitt nuvarande ställe vid Lappfjärdsvägen.

– Trots att det var recession i Finland fick vi en flygande start. 1991 såldes över sjuttio skördare till Ryssland. Och 1993 lanserade vi världens största skördare vilket gav oss massiv synlighet. År 1998 var vi faktiskt den största tillverkaren av de här produkterna i hela världen. Idag har vi cirka fem procent av marknaden, säger Jari Hakala som har hand om försäljningen och som varit i huset närmare fyrtio år.

Den snabba expansionen och synligheten gjorde att man var tvungna att bygga ut konstant. Först verkade man i en hall på 600 kvadratmeter och efter det har man byggt ut femton gånger. Numera har man 7000 kvadratmeter tillverkningsyta plus flera kalla lagerutrymmen.

– En sak som också inverkade stort på försäljningen var stora stormar ute i Europa år 2000. Då jobbade alla här mellan klockan 7 och klockan 20, utan att klaga. Alla ställde upp och vi gjorde ett toppenresultat det året, säger Juha Hakala.

Idag är företaget ett av Kristinestads varumärken ute i världen. Marknaden finns nämligen i Europa men också i Japan och Nordamerika. Detta tack vare återförsäljare.

– Endast femton procent av våra produkter går till den inhemska marknaden. Men konkurrensen är tuff och vi måste vara på tårna hela tiden. Vår styrka har dock varit att vi har en specialprodukt som har en massa patent. Lauri har väl skaffat åt sig närmare 100 patent under sin karriär, säger Juha Hakala.

Idag sysselsätter familjeföretaget lite över tjugo anställda plus inhoppare och inhyrd personal.

– Vi har haft en del rotation de senaste åren. Mycket på grund av pensioneringar. Men vi har fått in en del duktiga ungdomar, så det ser bra ut. Vi är en liten organisation där besluten görs snabbt och smidigt, säger Juha Ketonen.

Trots ett turbulent världsläge ser man positivt på framtiden hos Kone-Ketonen.

– Vi ser positivt framåt trots en del utmaningar. EU stöder nämligen maskininvesteringar upp till fyrtio procent och det har inverkat positivt på vår försäljning. Dessutom har vi fortfarande en specialprodukt som är omöjlig att kopiera, så vi har en marknad, säger Juha Hakala.

Nu fyller det anrika och framgångsrika företaget fyrtio år. Det ska troligen firas på något sätt i höst, säger vice-VD Juha Katonen.

Bildtext Mika Myllyniemi, Peter Bodman, Juha Ketonen och Jari Hakala framför en Keto K-150 harvester som är en av företagets mest populära produkter.