­Onnistunut paikallinen yrityskauppa – Kim osti yrityksen Magnukselta

Magnus Söderlund on valmistanut puutuotteita lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Nyt Kim Österback ottaa yrityksen haltuunsa. Ja hänen kätensä ovat täynnä työtä.

Suuri osa maan perunoista tulee Kristiinankaupungista ja sen lähialueelta. Tämä ala tarjoaa monille ihmisille työpaikan alueellamme. Yksi henkilö, joka on ollut tärkeä osa perunateollisuutta, on Magnus Söderlund Tiukasta. Hän on lähes kolmenkymmenen vuoden ajan valmistanut perunalaatikoita ja puisia kuormalavoja yrityksensä SM-puun kautta. Hänen asiakkaansa ovat vaihdelleet maanviljelijöistä yrityksiin.

– Teemme keskimäärin noin 15 000 kuormalavaa ja noin 2 000 perunalaatikkoa vuodessa, Söderlund sanoo.

Kiireisimpinä aikoina hänellä on joskus ollut kolme työntekijää, ja silloin yritys on toiminut kahdessa vuorossa.

Mutta ikää on tullut, Söderlund sanoo. Ja näin hän alkoi miettiä yrityksensä myyntiä.

– Minulla ei ole enää samanlaista energiaa kuin ennen, ja aloin kysellä siellä täällä, jos joku olisi kiinnostunut ottamaan yrityksen haltuunsa. Ja kun sana alkoi levitä, löysin jatkajan, Söderlund sanoo.

Ratkaisu oli toinen Tiukan asukas, Kim Österback. Hän on jo muutaman vuoden toiminut yrittäjänä rakennus- ja puusepänteollisuudessa, joten hyppy puualalle ei ole kovin suuri. Österback osti yrityksen Söderlundilta tänä keväänä.

– Olen tiennyt Magnuksen yrityksestä koko ikäni ja tunsin, että tämä on jotain, mitä voisin tehdä. Minulla on myös kokemusta puusepänteollisuudesta entuudestaan isäni Byggfix-yrityksen kautta, Österback sanoo.

Magnus Söderlund lisää:
– Tämä on menestys kaikin tavoin. Yritys siirtyy hyviin käsiin ja pysyy paikallisena. Kimillä on myös intoa ja energiaa. Uskon, että olemme molemmat todella tyytyväisiä tähän, hän sanoo.

Omistajanvaihdos itsessään sujui melko sujuvasti, molemmat sanovat.

– Mitään suurempia ongelmia ei oikeastaan ollut, koska työskentelimme molemmat samaan suuntaan, Österback sanoo

Nyt Kim Österback astuu menestyksekkään yrittäjäuran tehneen Magnus Söderlundin saappaisiin.
Österback on hiljattain perustanut Österback puu OY:n, ja hänellä on Magnus Söderlundin apu alkuun.

– Minulla on paljon opittavaa, ja Magnus tietää tämän läpikotaisin, joten on kullan arvoista saada hänet mukaan, Österback sanoo. Koska työtä on.

– Meillä on nyt paljon töitä ja laaja asiakaskunta, joten se tuntuu todella hyvältä, hän sanoo. Suunnitelmissa on myös kehittää liiketoimintaa.

– Voisi olla mahdollista modernisoida hieman ja tehdä kaikesta energiatehokkaampaa, mutta minun on otettava vähän kerrallaan ja katsottava, mitä talous sallii, Österback sanoo. Hän esittelee ylpeänä elintarvikevirastolta hiljattain saamaansa todistusta.

– Se tarkoittaa, että tuotteitamme voidaan viedä EU:n ulkopuolelle, mikä on tärkeää. Yhtä tärkeää on, että käytämme kotimaista ja paikallista puuta. Näen sen vahvuutenamme, Österback sanoo.

Magnus Söderlundilla on pian enemmän aikaa kun hän siirtyy eläkkeelle. Eikä hänellä ole mitään sitä vastaan.

– Minulla on tarpeeksi tekemistä täällä maatilalla. Viihdyn myös metsässä. Ja luultavasti autan myös Kimiä, kun hän sitä tarvitsee, hän sanoo.