Lyckat lokalt företags­köp – Kim köpte företaget av Magnus

Magnus Söderlund har tillverkat träprodukter i närmare trettio år. Nu tar Kim Österback över verksamheten. Och händerna är fulla med jobb.

En stor del av landets potatisar kommer från Kristinestad med omnejd. Och den branschen ger många människor jobb i vår region. En som varit en viktig pusselbit i bland annat potatisbranschen är Tjöckbon Magnus Söderlund. I närmare trettio års tid har han via sitt företag SM-trä bland annat tillverkat potatislådor och lastpallar i trä. Kunderna har varit allt från jordbrukare till företag.

– Så där i genomsnitt tillverkar vi cirka 15.000 lastpallar och cirka 2.000 potatislådor per år, berättar Söderlund.

Då det varit som mest bråttom har han emellanåt haft tre anställda och då har verksamheten gått i två skift.

Men åldern kommer emot berättar Söderlund. Och då började tankarna gå i att sälja sitt skötebarn.

– Jag har inte samma energi som tidigare och började fråga runt lite här och där om någon skulle vara intresserad av att ta över. Och då ordet började gå fick jag napp, säger Söderlund.

Lösningen blev en annan Tjöckbo, Kim Österback. Han har redan i några års tid varit företagare inom bygg§ och snickeribranschen så hoppet till träbranschen är inte så stort. Österback köpte företaget av Söderlund här under våren.

– Jag har ju känt till Magnus företag hela livet och jag kände att det här är något jag skulle kunna göra. Jag har ju också erfarenhet från snickeribranschen sedan tidigare via min pappas företag Byggfix, säger Österback.

Magnus Söderlund fyller på:
– Det här är lyckat på alla sätt och vis. Företaget går över i goda händer och stannar lokalt. Kim har dessutom ivern och energin. Jag tror vi båda är riktigt nöjda med det här, säger han.

Ägarskiftet i sig gick ganska smidigt, menar de båda.

– Det var egentligen inga större problem då vi båda jobbade åt samma håll, säger Österback.

Nu är det alltså Kim Österback som ska fylla stövlarna efter Magnus Söderlund som gjort en lyckad företagarkarriär. Österback har nyligen grundat Österback trä AB och har hjälp av Magnus Söderlund till en början.

– Det är ju en hel del som jag måste lära mig och Magnus kan ju detta utan och innan så det är guld värt att ha med honom, säger Österback. För jobb finns.

– Vi har jättemycket jobb just nu och en bred kundbas, så det känns riktigt bra, säger han. Planer finns också på att utveckla verksamheten.

– Det skulle kanske gå att modernisera lite och göra allt mera energieffektivt, men jag måste ta det lite åt gången och också se vad ekonomin tillåter, säger Österback. Han visar stolt upp ett certifikat som han nyligen fått av livsmedelsverket.

– Det här betyder att våra produkter får exporteras även utanför EU, det är viktigt. Lika viktigt är det att vi använder inhemsk och lokalt virke. Det ser jag som vår styrka, säger Österback.

Magnus Söderlund får nu snart mera tid för pensionärslivet. Och det har han inget emot.

– Jag har nog att göra här på gården. Dessutom gillar jag att vara i skogen. Och så ska jag nog hjälpa Kim också då han behöver, säger han.