Vastuullisuus­kertomukset: Lapväärtin Peruna

Kaikki perunat hyötykäytetään Lapväärtin Perunassa

Lapväärtin Peruna on investoinut voimakkaasti ja uskoo valoisaan tulevaisuuteen. Myös kestävä kehitys on täällä keskiössä.

Perunateollisuus on tärkeää Kristiinankaupungille. Suuri osa alueen perunoista on viljelty ja pakattu täällä.

Yksi alan merkittävistä yrityksistä Lapväärtin Peruna, joka sijaitsee Dagsmarkissa ja on perustettu vuonna 1966. Se on viljelijöiden omistama yritys, jonka toimitusjohtajana toimii Micael Gröndahl. Työntekijöitä on yhteensä kuusi, ja he huolehtivat siitä, että noin kuusi miljoonaa kiloa perunaa liikkuu sisään ja ulos ovista vuosittain.

– Pakkaamme tuotteet kilosta kahteenkymmeneen kiloon, ja lähes kaikki perunat pestään. Meillä on kädet täynnä työtä, sekä loistavat työntekijät, jotka pitävät huolen siitä, että tuotanto sujuu joka päivä, Gröndahl kertoo ylpeänä.

Hän myös esittelee meille tuotantotiloja, joihin on investoitu paljon viimeisen vuoden aikana.

On lisätty muun muassa yli tuhat neliömetriä hallia ja uusi kylmävarasto. Lisäksi on investoitu uudempiin ja tehokkaampiin pakkauskoneisiin, sekä aurinkopaneeleihin, joiden enimmäisteho on 60 kilowattituntia.

– Tämä on osoitus siitä, että uskomme tulevaisuuteen ja että uskomme perunaan. Nämä ovat olleet suuria investointeja pienelle yritykselle, Gröndahl sanoo.

Lapväärtin Peruna – kuten monet muutkin perunateollisuuden yritykset – tekee yhteistyötä Potwell Ab:n kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Potwell – joka sijaitsee myös Kristiinankaupungissa – hoitaa tuotteiden markkinoinnin ja myynnin.

Potwellilla on yhteydet tukkukauppiaisiin ympäri maata.

– Tämä yhteistyö toimii todella hyvin. On hyvä, että voimme keskittyä pelkästään perunoiden tuotantoon ja pakkaamiseen. Tämä on hektinen ala, jossa tilaukset voivat saapua myöhään ja kilpailu on kovaa. Perunat ovat myös tuoretuote, joka ei voi olla pakattuna ja valmiina liian kauan, Gröndahl sanoo.

Myös Potwellin yhteistyön kautta kestävästä kehityksestä on tullut yhä tärkeämpää yritykselle – ja koko teollisuudelle.

– Teemme työtä päivittäin kestävyyskysymysten parissa, ja asiasta tulee meille jatkuvasti tärkeämpi, Gröndahl sanoo.

Lapväärtin Peruna on toteuttanut useita kestävyyteen liittyviä toimenpiteitä käytännön tasolla.

Muovipussit, joita käytetään päivittäin tuhansia, ovat muuttuneet yhä ohuemmiksi – jätteen ja muovin määrän vähentämiseksi.

Kuljetusten osalta Potwellin yhteistyöllä varmistetaan, että kaikki kuorma-autot ovat täynnä. Näin vajaiden kuormien kuljetukset voidaan minimoida.

Monet yrityksen pahvilaatikoista käytetään uudelleen, ja valmiiden tuotteiden muovilaatikot pestään ja uudelleenkäytetään useita kertoja.

Hiljattain asennetut aurinkopaneelit tuottavat suuren osan yrityksen sähköstä.

– Käytännössä tarvitsemme eniten sähköä kesäkuukausina, ja saamme kaiken sen aurinkopaneeleistamme. Se on täydellistä, Gröndahl sanoo.

Mutta lienee merkittävintä on, että kaikki perunat, jotka tulevat viljelijältä yritykselle, käytetään.