Hållbarhets­berättelser: Lappfjärds Potatis

Alla potatisar går till användning hos Lappfjärds potatis

Lappfjärds potatis har investerat stort och tror på en ljus framtid. Här är också hållbarheten i fokus.

Lappfjärds potatis samarbetar – precis som många andra inom potatisbranschen – med Potwell Ab. Det betyder i praktiken att Potwell – även det beläget i Kristinestad – sköter all marknadsföring och försäljning av produkterna.

Potwell har kontakterna till partiaffärerna runt om i landet.

– Det samarbetet fungerar riktigt bra och det är också bra att vi enbart kan koncentrera oss på produktion och förpackning av potatisarna. Det här är en hektisk bransch där beställningarna kan komma sent och där konkurrensen är knivskarp. Potatis är också en färskvara som inte kan stå allt för länge förpackad och klar, säger Gröndahl.

Och det är också bland annat via Potwell som hållbarheten blivit allt viktigare för företaget – och branschen.

– Vi jobbar dagligen kringhållbarhetsfrågor och det blir allt mera viktigt för oss, säger Gröndahl.

I praktiken har man på Lappfjärds potatis gjort flera åtgärder gällande hållbarhet.

Plastpåsarna som man dagligen använder tusentals av har blivit allt tunnare – för att minska avfallet och mängden plast.

Gällande transporter samarbetar man inom Potwell så att alla lastbilar fylls till sitt fullo. Således körs inga halvfulla transporter i onödan.

Många av företagets pafflådor återanvänds och plastlådorna som används för färdiga produkter tvättas och återanvänds många gånger om.

Solpanelerna som man nyligen installerat genererar en stor del av företagets ström.

– Rent praktiskt behöver vi mest ström under sommarmånaderna och då kan vi få allt från våra solpaneler. Det är helt perfekt, säger Gröndahl.

Men det kanske viktigaste av allt är att all potatis som kommer in från odlaren till företaget används.

– Den största delen går till partiaffärerna. Det som inte duger dit går till skalerier och det som inte ens duger dit görs till flingor. De enda potatisarna som kastas är de som faller på golvet här och det är frågan om några potatisar om dagen, säger Gröndahl.

Hållbarhetsarbetet är med andra ord viktigt för företaget.

– Det innebär förstås en hel del jobb och vi innehar också ett ISO-certifikat, men samtidigt är det nödvändigt om vi ska klara oss i konkurrensen, säger Micael Gröndahl.