Vastuullisuus­kertomukset: Stora Enso

Kestävä kehitys on Stora Enson avainsana – näkee Tiukassa valoisan tulevaisuuden

Stora Enson Tiukan yksikössä on tehty – ja tehdään – investointeja. Täällä uskotaan tulevaisuuteen, ja kestävä kehitys on keskiössä.

Stora Enson Tiukan pakkausyksiköllä on pitkä historia. Vuonna 1962 kylään perustettiin Uni-Pak, ja sen jälkeen se on kasvanut – ja vaihtanut omistajaa. Nykyään tehdas on osa Stora Ensoa. Näin on ollut periaatteessa vuodesta 1985 lähtien.

Siitä huolimatta se on ollut tärkeä työllistäjä kylässä – ja tulee olemaan sitä jatkossakin. Ainakin tehtaanjohtaja Minna Hildénin mukaan.

– Tällä hetkellä täällä työskentelee kuusikymmentä ihmistä, ja monet heistä ovat tehneet pitkän työuran. Se osoittaa, että työntekijät ovat tyytyväisiä. Jos kuitenkin katsomme muutaman vuoden päähän, meidän on rekrytoitava väkeä. Meillä on paljon ihmisiä, jotka lähestyvät eläkeikää, hän sanoo.

Valoisaan tulevaisuuteen viittaa myös se, että yritys on investoinut viime vuosina voimakkaasti.

– Viimeksi olemme laajentaneet tehdasta, uusineet paloturvallisuusjärjestelmän, siirtäneet koneita ja uusineet koneita, Hildén sanoo.

Parhaillaan on käynnissä myös suuri hanke, jossa öljylämmitys korvataan maalämmöllä.

– Olemme poranneet 26 reikää tänne parkkipaikan viereen, jotta kompressorit saavat lämpöä. Haluamme todella siirtyä pois fossiilisista polttoaineista, hän sanoo.

Minna Hildén on itse kotoisin Lahdesta ja toiminut tehtaanjohtajana kaksi vuotta. Hän asuu neljä päivää viikossa Kristiinankaupungissa ja työskentelee yhden päivän viikossa Lahdessa.

– Viihdyn täällä todella hyvin, olemme olleet alusta asti täydessä vauhdissa ja meillä on erittäin hyvä ja osaava henkilökunta, hän sanoo.

Saamme kierroksen Tiukan tehtaalla. Täällä on käytössä huolelliset turvatoimet ennen kuin tehtaan lattialle pääsee. Muun muassa tämän ansiosta tehdas voi ylpeillä, että se on ollut tapaturmaton jo yli kymmenen vuoden ajan.

Tehtaassa voit nähdä, mitä aaltopahvipakkauksissa tuotetaan, arkikielellä pahvi. Valmistetaan kaikkea muuttolaatikoista vihannes- ja hedelmälaatikoihin ja pizzalaatikoihin. Muun muassa. Raaka-aine tulee konsernin tehtaalta Lahdesta, ja Tiukassa kaikki valmistetaan asiakkaan tarpeiden mukaan. Täällä asiakas voi valita muun muassa koot, paksuuden ja painatuksen.

– Tarjoamme kahdeksankymmentä erilaista reseptiä tuotteillemme, ja vahvuutemme on – ja on aina ollut – se, että olemme joustavia ja pystymme vastaamaan asiakkaan tarpeisiin. Voimme tehdä täällä melkein mitä tahansa, ja viimeisimpänä meillä on uusi kone Lahdesta, jolla voidaan painaa valokuvamateriaalia pakkauksiin. Se on pian käytössä, Hildén sanoo.

Miksi yritysten pitäisi sitten valita aaltopahvi muovilaatikoiden sijaan?

– Tuotteemme valmistetaan kokonaan uusiutuvista raaka-aineista. Paperi tulee sertifioiduista metsistä ja lopputuote voidaan käyttää uudelleen. Käytämme myös kaiken tehtaalla syntyvän ylijäämämateriaalin uudelleen, Hildén sanoo.

Vastuullisuus on siis keskiössä, ja se on myös yksi Stora Enson tärkeistä toimintaperiaatteista kaikilla tasoilla.

– Vastuullisuus on meille erittäin tärkeää. Uskomme uusiutuviin raaka-aineisiin, kierrätykseen ja haluamme luopua fossiilisista polttoaineista. Tämä on meidän kaikkien tulevaisuus Stora Ensossa, Hildén sanoo.

Hän näkee Tiukan yksikön tulevaisuuden hyvin valoisana.

– Minulla ei ole kristallipalloa, mutta pitkällä aikavälillä olen luottavainen tulevaisuuden suhteen. Meillä on täällä hyvää osaamista ja olemme joustavia, hän sanoo.