Hållbarhets­berättelser: Stora Enso

Hållbarhet är ledordet hos Stora Enso – ser ljus framtid i Tjöck

Det har satsats – och det satsas – friskt vid Stora Ensos enhet i Tjöck. Här tror man på framtiden och här är hållbarheten i fokus.

Stora Enso packagings enhet i Tjöck har långa anor. Året var 1962 då Uni-Pak grundades i byn och efter det har man vuxit – och bytt ägare. I dag lyder fabriken under Stora Enso. Det har man i princip gjort sedan 1985.

Oavsett har det varit en viktig arbetsgivare i byn – och det kommer det fortsatt att vara. Åtminstone enligt fabrikschefen Minna Hildén.

– Just nu är vi sextio personer som jobbar här och många som jobbar här har en lång karriär bakom sig. Det bevisar att arbetstagarna trivs. Ser vi några år framåt i tiden kommer vi dock att behöva rekrytera folk. Vi har många som närmar sig pensionsåldern, säger hon.

En annan sak som pekar på en ljus framtid är att man investerat stort de senaste åren.

– Nu senast har vi förstorat fabriken, förnyat brandsäkerhetssystemet, flyttat maskiner och förnyat maskiner, säger Hildén.

För tillfället pågår också ett stort projekt där man byter ut oljeuppvärmningen till bergvärme.

– Där nedanför parkeringen har vi borrat 26 hål som ska förse kompressorerna med värme. Vi vill verkligen bort från fossila värmekällor, säger hon.

Minna Hildén själv är från Lahtis och har varit fabrikschef i två år. Hon bor i Kristinestad fyra dagar i veckan och jobbar en dag i veckan i Lahtis.

– Jag trivs väldigt bra här och vi har haft full fart på från första början och vi har en väldigt bra och kunnig personal, säger hon.

Vi får en rundtur i fabriken i Tjöck. Här råder noggranna säkerhetsåtgärder innan man kan äntra fabriksgolvet. Det – bland annat – har gjort att fabriken kan stoltsera med att man klarat sig utan olyckor i över tio års tid.

Väl i fabriken ser man vad som tillverkas i wellpappförpackningar, i vardagsspråk paff. Här görs allt från flyttlådor, till lådor för grönsaker och frukter till pizzalådor. Bland annat. Råmaterialet kommer från koncernens fabrik i Lahtis och i Tjöck tillverkas allt enligt kundens behov. Här får kunden bland annat välja storlekar, tjocklek och tryck.

– Vi erbjuder åttio olika recept på våra produkter och vår styrka är – och har alltid varit – att vi är flexibla och kan möta kundens behov. Vi kan egentligen göra lite vad som helst här och nu senast har vi fått in en ny maskin från Lahtis som kan trycka fotografiskt material på förpackningarna. Den tas snart i bruk, säger Hildén.

Varför ska då företag välja wellpapp före plastlådor?

– Våra produkter tillverkas helt och hållet av förnybara råmaterial. Papperet kommer från certifierade skogar och slutprodukten kan återanvändas. Allt överloppsmaterial från fabriken återanvänder vi också, säger Hildén.

Produkter tillverkade vid fabriken i Tjöck

Här är alltså hållbarheten i fokus och det är också ett av Stora Ensos viktiga ledord på alla plan.

– Hållbarheten är väldigt viktig för oss. Vi tror på förnybara råvaror, återanvändning och så vill vi bort från fossila bränslen. Det är framtiden för alla oss på Stora Enso, säger Hildén.

Framtiden ser hon som väldigt ljus för enheten i Tjöck.

– Jag har ju ingen kristallkula men på lång sikt ser jag med tillförsikt på framtiden. Här har vi en bra kunskap och vi är flexibla, säger hon.