Vastuullisuus­raportointi: Tulevaisuuden työkalut liiketoiminnan kehittämiseen

”Paras päivä aloittaa oli eilen, tänään on toiseksi paras.”

Näin sanoi Tomas Knuts Losvik & Flenistä vastuullisuusraportointityöpajan aikana, jonka järjesti Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hanke (SOF).


Tomas Knuts, Losvik & Flen: Kuva: Dynamo Närpes

Knuts korosti kaikkien tarvetta keskustella kestävyydestä ja kiertotaloudesta. Jokaisella yrityksellä on mahdollisuus valita roolinsa tänään. Haluaako olla passiivinen, reaktiivinen, aktiivinen vai tuottava? Jo tänään aktiivisen tai tuottavan roolin ottaminen voi hyödyttää yritystä pitkällä aikavälillä. Yrityksen vastuullisuusraportointi tulee olemaan entistä tärkeämpää, ja osallistujat saivat työpajan aikana käsityksen siitä, millainen tulevaisuus vastuuullisuusraportoinnilla voi olla. Tulevaisuudessa vastuullisuutta ja kiertotaloutta on otettava vakavasti. Asiakkaat haluavat yhä enemmän tietää, miten yritykset käsittelevät vastuuullisuuskysymyksiä, ja mahdolliset työnhakijat ovat kiinnostuneita työnantajan vastuullisuustyöstä.

Yli 30 yritystä Pohjanmaalta osallistui työpajaan 10.4 ja sai tietoa vastuullisuusraportoinnista sekä esimerkkejä vastuullisuusraporttien laatimisesta. Työpajan tavoitteena oli myös purkaa vastuullisuusraportoinnin mystiikkaa ja korostaa, että kyse on omien tavoitteiden asettamisesta yrityksen mahdollisuuksien perusteella. Vastuullisuustyön on keskityttävä oikeisiin alueisiin. Tätä havainnollistamaan Knuts esitteli kuvitteellisen yrityksen esimerkkinä päivän aikana.

Christoffer Granholm EY.lta (Ernst & Young) antoi näkökulman vastuullisuusraportoinnin tulevaisuuden trendeihin kirjanpitäjän näkökulmasta ja keskusteli yritysten vastuullisuusraportoinnin tulevaisuudesta. Granholm kertoi tulevasta lainsäädännöstä ja siitä, mitä tarkastaja tulee arvioimaan vastuullisuusraportoinnissa. Suomessa vastuullisuusraportointi tulee olemaan osa toimintakertomusta. Vaikka vaatimukset vastuullisuusraportoinnille ovat vielä kaukana pienille ja keskisuurille yrityksille, asiakkaat ja työnhakijat ovat kiinnostuneita näkemään yrityksen vastuullisuutta, mikä tekee vastuullisuustyön aloittamisesta jo nyt kannattavaa.


Christoffer Granholm, Ernst Young. Kuva: Dynamo Närpes

Päivän aikana osallistujat keskustelivat siitä, mitä vastuullisuus tarkoittaa ja miten sitä voidaan määritellä eri tavoin ja mitä se merkitsee heidän yritykselleen. Päivän lopuksi osallistujat tutustuivat vastuullisuusraporttien sisältöön käytännön harjoitusten avulla. Osallistujat pääsivät pohtimaan, miten he voivat osallistua sidosryhmiin, kartoittaa arvoketjujaan ja miettiä, missä heillä on suurin vaikutus.

Vastuullisuus tulisi nähdä tärkeänä työkaluna liiketoiminnan kehityksessä eikä vain pakollisuutena. Lisätietoja vastuullisuudesta voitte kysyä hankevetäjältämme, Fredrik Hansténilta (Dynamo Närpes & Business Kristinestad).