Hållbarhets­berättelser: Elotec Finland

Elotec Finland har fått nya utrymmen – hållbara produkter viktigt för företaget

Nya utrymmen där personalen ska trivas och kvalitetsprodukter som håller länge. Vid Elotec Finland är hållbarhet viktigt. Nu söker man mer personal.

Då reglementen för skydd av byggnader har blivit allt striktare och det blir allt vanligare att skydda sin egendom med säkerhetselektronik, har personalen på Elotec Finland händerna fulla.                                                      

Elotec Finland är leverantör av säkerhetsprodukter för företag, industri, lantbruk, bostadsområden, offentliga byggnader och bostäder. Företaget grundades 2003 och är dotterbolag till norska Elotec. Företaget erbjuder kompletta lösningar för branddetektering, kameraövervakning och säkerhetsbelysning.

Våren 2023 flyttade företaget till ny adress på Hästhagsvägen i Kristinestad.

– Våra gamla utrymmen blev för små för oss men nu har vi tillräckligt med lageryta samt ändamålsenliga kontors- och samlingsrum, säger företagets vd Peter Kvis som nöjt visar upp de nya utrymmena.

I två månader renoverades de nya utrymmena före flytten i maj 2023. I och med flytten hittas alla inventarier på samma ställe och kan via koder snabbt hittas från hyllorna, vilket sparar massor med tid. Personalstyrkan är idag sju personer.

– Vi har flera projekt på gång både i Österbotten och Nyland och som en helt ny nisch testar vi på en helt ny radarteknologi i Karlebyhäktet som detekterar andning och rörelse. Radarn har testats vid fler häkten i Norge och har redan visat att teknologin kan rädda liv, säger Peter Kvis.

Företaget betalar elektronikavgift för alla sina komponenter‍

Då konkurrensen inom branschen är stenhård måste produkten och lösningarna hålla en länge tid. Elotec har upp til fem års garanti på alla sina produkter. Det är ganska unikt och väldigt viktigt för företaget.

– Kontinuitet och en bra produkt är viktigt för att bibehålla nuvarande kunder och för att rekrytera nya. Därför är det av yttersta vikt att våra lösningar har en längre livslängd än våra konkurrenters. Våra produkter och lösningar ska inte behöva så mycket underhåll vilket samtidigt ger mindre avfall, säger Kvis.

För varje komponent som används betalar Elotec en elektronikavgift för återvinning.

– Beroende på det material som används i våra komponenter betalar vi en summa för att avlasta återvinningen. Ju giftigare och svårare nedbrytbart materialet är desto mer betalar vi för framtida återvinning. Vi måste tänka på hållbara lösningar om vi skall klara oss i branschen, säger Peter Kvis.

Företaget ser med tillförsikt på framtiden och företagets omsättning har ökat för varje år och ligger nu på cirka 1,6 miljoner euro. För tillfället söker man mer personal till Kristinestad.

– Vi behöver mer personal för att sköta planering och underhåll, så det är bara att ta kontakt, säger Peter Kvis.