Han har vuxit upp i hyvleriet – nu vill han sälja

Peter Wahlberg har gjort ett livsverk inom träindustrin som företagare. Nu har han tagit ett stort beslut. Han vill sälja sitt välfungerande företag.

Det är slutet på januari och företagaren Peter Wahlberg har äntligen tid för lite ledigt. Denna vecka har han bestämt sig för att ha företaget, KRS-Wood, stängt.

– Jag har inte möjlighet till så mycket ledigt under ett år, så jag kallar detta mitt vinterledigt, säger Wahlberg då han sätter sig ner i kontoret.

Det här har varit Lappfjärdsbons arbetsplats så gott som hela livet.

– Min farfar började med en såg här på 40-talet. Sedan tog min pappa över och jag själv har jobbat här dagligen sedan 1981 då jag kom ur det militära. Jag tog över företaget 1994 och på den banan är det, säger Wahlberg.

KRS-Wood är ett välkänt och stabilt lokalt företag som sysslar med hyvleriverksamhet i Lappfjärd. Man har en bred kundbas med både inhemska och utländska kunder.

– Just nu har vi bland annat en stor kund i Frankrike, säger Wahlberg.

Tidigare har man också haft försäljning av bland annat virke och lister men sedan några år tillbaka har man endast koncentrerat sig på hyvleriverksamheten.

Utöver företagaren själv sysselsätter man mellan fyra och fem anställda, beroende på säsong och beställningar.

Nu har dock Walberg bestämt sig. Han vill sälja sitt skötebarn.

– Man måste förstå att sluta. Jag har varit här i 42 år nu och känner att det är dags nu, säger han.

Han har redan en potentiell köpare på kroken från östra Finland. Men helst skulle han se att företaget hamnar i lokala händer.

– Det är bara att ta kontakt så diskuterar vi. Jag lovar att vara med och hjälpa till så att den nya företagaren kommer igång. Jag kan fast vara med det första året så allt börjar rulla på, säger Peter Wahlberg.

Du hittar KRS-Wood och andra företag i Kristinestads företagsregister.