Steve sköter stor­produktioner från hemmet i Kristine­stad

Han har varit involverad i Tv-produktioner såsom Farmen, Robinson och Lyxfällan. Nu vill Steve Ericsson också hitta kunder lokalt i Kristinestad med omnejd.

Man kan kalla honom ett riktigt proffs inom sin bransch. Steve Ericsson har varit företagare inom tv- och filmbranschen i trettio år redan. Han har haft otaligt många olika roller inom tv-produktioner såsom Farmen, Robinson, Lyxfällan, Förrädarna, Över Atlanten, och Husköp i blindo – bland annat.

För ett antal år sedan flyttade han med fru och två barn till Kristinestad. I början bodde familjen i Härkmeri men numera bor man invid havet i Kristinestad. Härifrån jobbar han med sitt företag Mogway Film och TV Ab.

– Jag var egentligen pionjär i Sverige med att jobba på distans med att klippa produktioner. En tid satt jag i Härkmeri med ett USB-modem och vände antennen så jag skulle få kontakt med nätet. Men det fungerade, säger Ericsson och skrattar.

Steve Ericsson har haft många roller i produktioner. Han har bland annat varit inspelningsledare, men då ryggen satte stopp för cirka tjugo år sedan fick han tänka om.

– Det var mycket fysiskt arbete som inspelningsledare och då ryggen satte stopp sadlade jag om och började göra efterbearbetning och klippning, bland annat. På den banan är jag nu, säger Ericsson.

Att jobba inom film- och tv-branschen kan dock ibland vara utmanande.

– Man får ständigt jaga jobb och pengar och man har inte den tryggheten som en ”vanlig” arbetstagare har. Men samtidigt har jag varit i branschen sedan 1994 och skapat mig ett varumärke och kontakter, säger han.

En annan utmaning är att småbolag inom branschen oftast köps upp.

– Numera styrs branschen av de stora såsom Warner, Fox och Freemantle. De har stor makt, säger Ericsson.

Nästa större jobb för Ericsson är dock en produktion för Freemantle, vilket är ett bevis på att han har ett namn inom branschen.

Efterbearbetning och klippning kan alltså göras på distans. Och då är det en fördel att bo i Kristinestad jämfört med Stockholm.

– I Stockholm hade jag en och en halv timme till jobbet. Nu kan jag gå uppför trappan och sitta vid havet i Antila och göra samma sak. Det är lyx, säger han.

Väl i Kristinestad vill han också skapa sig ett namn lokalt.

– Jag skulle gärna vara med och göra Tv och film i Österbotten, eller att spela in någon dokumentär här. Sedan har jag märkt att det görs väldigt lite företagsfilm i denna region. Där kan jag också hjälpa. Det är bara att ta kontakt, säger han.

Lokalt har Ericsson redan gjort en marknadsföringsfilm för Sparbanken och just nu håller han, tillsammans med Kristinestadsbon Magnus Hällbacka, på med en dokumentär-reality som går under namnet ”Seansen i Carlsro”.

– Vi hoppas att denna blir klar under sommaren eller hösten, säger Steve Ericsson.