Geritrimillä uskotaan tulevaisuuteen haasteista huolimatta
Geritrimin potilaat loppuivat äkillisesti viime vuoden elokuussa. Nyt suunnitellaan tulevaisuutta, ja toivoa on.
Kävelen portaita ylös ja astun valoisaan, kauniiseen ja viihtyisään tilaan. Henkilökunta ottaa minut hyvin vastaan, ja kaikki ovat iloisia ja tervehtivät minua iloisesti.
Kävelen ympäriinsä ja tutustun tiloihin. Täällä on raikasta ja kauniit maalaukset koristavat seiniä. Täällä on myös todella hieno kuntosali, jossa on sekä nuorille että vanhoille sopivia laitteita.
Mieleeni juolahtaa ajatus. Täällä haluan asua, kun sen aika koittaa. Täällä on kaikki, mitä tarvitsen vanhetessani.
– Meillä on sairaanhoitajia, lääkäreitä, fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja ja paljon muuta. Ajatuksena on työskennellä aktiivisesti sen varmistamiseksi, että ihmiset – potilaat – pääsevät kotiin hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa. Se on tärkeää.
Näin sanoo toimitusjohtaja Tony Westerlund Lapväärtistä toivottaessaan meidät tervetulleiksi toimistoonsa.
Olemme Geritrimissä Kristiinankaupungin sairaalamäellä. Geritrim on Kristiinankaupungissa sijaitseva hoito- ja kuntoutuskeskus senioreille ja vanhuksille. Vastaava keskus on nyt myös Uudessakarlebyyssä, mutta sen omistaa erillinen säätiö. Westerlund on molempien toimitusjohtaja.
Kristiinankaupungissa sijaitseva rakennus, jossa ne toimivat, on 1650 neliömetriä, ja se on remontoitu ja hyvässä kunnossa. He omistavat sen itse.
Kristiinankaupungissa on tällä hetkellä 20 työntekijää ja Uudessakarlebyyssä 22.
Geritrim aloitti toimintansa marraskuussa 1990 ja sen omistaa Selkämeren sairaskotisäätiö.
– Silloin ajatuksena oli huolehtia sotainvalideistamme ja veteraaneistamme. Mutta nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, meillä on täällä enää kaksi sotainvalidia jäljellä, Westerlund sanoo.
Niinpä täällä on viime vuosina hoidettu myös muita potilaita. Ja heillä on ollut kädet täynnä työtä. Kunnes viime vuoden elokuussa.
– Sitten tapahtui täydellinen käänne. Hyvinvointialue aloitti säästöohjelman, eikä potilaita enää ohjattu tänne. Täysin täyteen täytetystä paikasta tuli melko tyhjä, Westerlund sanoo.
Ja tämä päätös hämmentää toimitusjohtajaa.
– Panostamme täällä paljon ennaltaehkäisevään työhön ja kuntoutukseen. Olen täysin vakuuttunut siitä, että kuntoutus on kaikkien osapuolten kannalta viisainta. Potilas paranee nopeammin ja se säästää myös rahaa. Sen sijaan, että potilaan pitäisi mennä päivystykseen, voimme saada terve potilas kotiin, kun he ovat käyneet meillä, hän sanoo.
Westerlund antaa esimerkin siitä, miten he toimivat muilla alueilla.
– Esimerkiksi SOITE-alueella perustetaan parhaillaan uusia kuntoutuskeskuksia. Täällä sitä ollaan ajamassa alas. Minusta se on täysin väärä tapa toimia, hän sanoo.
Kirvestä hän ei kuitenkaan ole heittänyt kaivoon. Tulevaisuus on tietysti epävarma, koska täällä on nyt vähemmän asiakkaita, mutta toivoa on.
– Uskon, että olemme siirtymässä kohti aikaa, jolloin vakuutusyhtiöt alkavat olla aktiivisempia ja ne, joilla on varaa, ottavat vakuutuksen. Et halua jäädä pulaan, jos sairastut. Olemme jo käyneet joitakin keskusteluja ja näemme mahdollisuuksia, Westerlund sanoo.