Linima wood ligger i framkant – noll spill från verksamheten

Vi tar virket direkt från vår egen skog så det blir så lokalt som möjligt.

Mathias Lindberg, Linima Wood

Linima Wood i Dagsmark har verkligen tänkt lokalt och hållbart. Företaget tillverkar bland annat trä till Hilding Anders kvalitetssängar. Det har redan ganska länge funnits ett såg och hyvleri i Dagsmark, strax före man kommer in till centrum. Det drevs sedan 2004 av Harry Kangas. Men han ville sälja sin verksamhet och det gick inte paret Nina och Mathias Lindberg förbi.

– Jag har ju vuxit upp med skog och trä och har inte varit rädd för att ta mig an nya utmaningar. Dessutom fanns såget i byn, nära vårt hem, så detta var också ett sätt att hålla byn levande, säger Mathias Lindberg som ursprungligen kommer från Skaftung.

Sagt och gjort, paret Lindeberg, som också är jordbrukare, köpte verksamheten av Harry Kangas för fyra år sedan.

– Fördelen med att vara företagare är att man kan modifiera sina arbetsdagar själv medan man samtidigt är företagare dygnet runt. Det här är något av vår livsstil helt enkelt, säger Mathias.

Linima Wood sysslar med både såg- och hyvleriverksamhet. Och kundbasen är allt från privatpersoner, byggare, jordbrukare och större företag.

– Det kan till exempel fungera så att en skogsägare för stockar till oss och säger att han vill ha en viss typ av plankor eller bräder tillverkat. Då levererar vi, säger Nina Lindberg.

– Men man kan också beställa virke direkt av oss. Vi tillverkar allt från breda plankor till smala lister och paneler, vi är flexibla och lyssnar på kunden. Vi tar också virket direkt från vår egen skog så det blir så lokalt som möjligt och så köper vi också virke från lokala skogar, tillägger Mathias.

Företagets största kund är sängtillverkaren Hilding Anders i Närpes. De ger paret jobb året runt.

– Vi tillverkar träverket som finns under sängarna. Det är väldigt noggrant att kvaliteten är bra och det strävar vi till i allt vi gör, säger Mathias Lindberg.

Men det är ingen självklarhet att få tillverka till stora kunder.

– Vill man ha stora kunder krävs det att man hänger med. Man måste ha vissa certifieringar och ha företaget i skick. Här tycker jag att vi ligger i framkant, säger Mathias Lindberg.

Företaget har bland annat både PEFC och FSC-stämpeln, vilket bland annat betyder att man vet att träverket är taget på ett hållbart sätt ur skogarna. Linima Wood är också med i Suomen sahayrittäjät rf och har fått Lähipuu stämpeln som bland annat betyder att träverket som används är lokalt vilket medför lägsta möjliga miljöpåverkan.
Dessutom har sex företag som har Lähipuu stämpeln, däribland Linima Wood, gått igenom EPD-programmet (miljöpoäng för produkten) där man bland annat räknat ut hur mycket verksamheten och produkten belastar miljön.

– Det betyder, bland annat, att kunden kan veta att vårt virke är taget lokalt, från en radie på maximalt tjugo kilometer. Vi försöker vara ett steg före hela tiden, för det kommer att krävas av de flesta förr eller senare. Nu vet vi åtminstone att vi har vår verksamhet och produkt i skick, säger Mathias Lindberg.

Det unika med företaget är också att det i princip blir noll spill från verksamheten.

– Barken kan användas i trädgården och spånorna går till häststall, pelletstillverkning eller till spånbanor i närområdet, säger Nina Lindberg.

Linima Wood sysselsätter idag företagarparet plus att man har Ninas föräldrar till stor hjälp. Planen är nog att växa, men man vill göra det kontrollerat.

– Jag har hört att det tar mellan fem och sju år att bygga upp ett företag, så vi ser nog ljust på framtiden. Själv ser jag ett växande intresse i träbyggande, säger Mathias Lindberg.

Han ser gärna att kunder tar kontakt om de vill ha virke.

– Vi ordnar det mesta, bara man är ute i god tid, hälsar företagarparet.